Сигнализирай!

Израелски софтуер за подслушване може да е незаконно ползван у нас

Gospodari.com
Gospodari.com
11.02.2022 г.
20
0

Израелският софтуер за подслушване и следене "Pegasus" може да е бил незаконно използван в България. Това става ясно от съобщение на Софийската градска прокуратура.

Подслушването е извършвано от държавна структура, най-вероятно от силовия сектор.

Кого да съдим за незаконно подслушване?

"В хода на проверката прокурор незабавно е изискал информация от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, прилаган ли е в държавни структури продуктът на израелската технологична компания NGO Group "Pegasus", както и извършвана ли е проверка на процедурите за използване и прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на конкретни граждани, включваща същия продукт", пише в съобщението.

Израелски софтуер за подслушване може да е незаконно ползван у нас
Pexels

Последният подобен скандал се разкри миналата година, когато стана ясно, че хора от протестите са били следени. Оправданието беше, че имало данни за опит за въстание и насилствена смяна на властта.

Защо България не разследва “снимките от спалнята” и подслушването на протестите, питат от ЕП

Миналото лято софтуерът на израелската компания се оказа в центъра на международен скандал. Журналистическо разследване на някои от най-авторитетните световни издания установи, че "Pegasus" е незаконно използван в поне 10 страни. Сред тях са Азербайджан, Бахрейн, Индия, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Обединените арабски. Възможно е да е бил използван и в Унгария.

Седем души са били подслушвани незаконно през изминалата 2021 г.

"Pegasus" включва камерата и микрофона на мобилното устройство, без собственикът да разбере. Така се събира изключително много информация, включително записи на всички разговори, проведени с дадения телефон.

Източник: Mediapool
Снимки: Pexels, Pixabay

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.