Сигнализирай!

Бездействието на прокуратурата по "Осемте джуджета" стигна до Страсбург

Gospodari.com
Gospodari.com
15.02.2022 г.
43
0

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) ще разгледа с приоритет жалбата на Явор Златанов, пише Дневник. Той един от пострадалите от схемата, разкрита в разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) "Осемте джуджета". Жалбата на Златанов е за допуснати от българските власти нарушения на Европейската конвенция за защита правата на човека.

Фактът, че жалбата ще бъде разгледана с приоритет, означава, че съдът е приел, че с нея се засягат проблеми от голям мащаб.

Хронологията

Разследването, излъчено в два сезона през лятото на 2020 и 2021 г., показа първо разказа на собственика на асансьорния завод "Изамет" Илия Златанов. В опит да разреши конфликта със сина си Явор и друг съсобственик той е бил посъветван да се обърне за съдействие към бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров - Еврото.

Ново видео на Антикорупционния фонд: Явор Златанов проговаря за “Осемте джуджета”

В резултат няколко дни по-късно Явор Златанов е арестуван по обвинение и разследване за организирана престъпна група за рекет. По думите на Златанов-баща, впоследствие от семейството прокуратурата иззема голямо количество злато и пари. Те в крайна сметка са присвоени от тогавашната съпруга на Петров - Любена.

Явор Златанов във втория епизод от интервюто за “Осемте джуджета”: Взех решение да избера живота си, вместо фирмата (видео)

Златанови - баща и син са били принудени да прехвърлят голяма част от бизнеса си на лица посочени от Петьо Петров, съпругата му и техни адвокати. Във втория сезон пред АКФ и Явор Златанов представи своята версия. Той потвърди голяма част от казаното от баща му. И разказа как, докато е бил арестуван, здравословното му състояние се влошава, като губи единия си бъбрек. Това е било използвано като форма на натиск, за да прехвърли той частта от бизнеса си.

Казусът от "Осемте джуджета" влезе в списъка на премиера Кирил Петков, който той предаде на прокуратурата. Няма информация държавното обвинение да е извършило проверка на данните, изнесени от Антикорупционния фонд, в които бяха намесени имената на прокурори и магистрати.

Какво пише в жалбата на Явор Златанов до съда

Процесуална принуда, използвани привидно легитимни процесуални средства и отказ на институциите - МВР и прокуратурата, да разследват. А също и липса на вътрешноправни средства за защита. Това са част от аргументите на Явор Златанов, посочени в жалбата му до Европейския съд по правата на човека.

Бездействието на прокуратурата по "Осемте джуджета" стигна до Страсбург

Според него е налице фактически отказ на замесените институции да извършат проверка по данните, изнесени в журналистическото разследване.

"Този отказ е разгледан през призмата и на публичните коментари на главния прокурор Иван Гешев по случая, които го омаловажават, и се подчертава добре известната на ЕСПЧ безконтролност на българската прокуратура", уточняват още от АКФ.

Бездействието на прокуратурата по "Осемте джуджета" стигна до съда в Страсбург

Източник: Дневник

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.