Сигнализирай!

След скандала с картините на Майстора: Фонд "Култура" на бунт срещу министър Атанасов

Gospodari.com
Gospodari.com
15.02.2022 г.
18
0

След скандала с картините на Майстора: Фонд "Култура" на бунт срещу министър Атанасов, пише Клуб Z.

Управителният съвет на Националния фонд "Култура" се разцепи на две, след като ресорният министър Атанас Атанасов го е призовал да подаде колективно оставка. Половината членове категорично са отказали да се подчинят, включително представителката на Министерството на културата в него.

„Отправих апел за доброволна оставка на всеки от членовете на Управителния съвет на Национален фонд „Култура“. Това за мен е убеждението, че виждам това като единствен достоен и честен начин да опитаме да върнем доверието към работата във Фонда. Не само публично, но и сред всички хора на изкуството, които разчитат на неговата подкрепа, за да реализират проектите си. Това споделил министър Атанасов, цитиран от своя пресцентър. "Напълно осъзнавам, че причината за съмненията за безпринципно разпределение на средства, прокарването на лични пристрастия, както и липсата на мотиви за вземането на конкретни решения, не са адресирани само към настоящия състав на Управителния съвет. Както споделих и на срещата, смятам, че една такава колективна саможертва си заслужава в името на отговорността, която предстои за Фонда към всички, ангажирани в сферата на културата.“

След скандала с картините на Майстора: Фонд "Култура" на бунт срещу министър Атанасов

Скандал в ефир заради транссексуалната фотосесия по картини на Майстора (видео)

Репликите на министъра са извадени от видеоконферентна среща между него и членове на УС на Национален фонд „Култура“

Поводът - провокативната изложба  на име "Другите българки", която ще бъде представена на 8 март. Тя представя транссексуални българи, които позират като модели на Владимир Димитров-Майстора.  Един от моделите е културистът Тихомир от "Фермата", който решава да стане жена и се превръща в Мелиса Рангелова. Творбите на художника Михаил Вучков предизвикаха много остра реакция, след като проектът му получи 10 000 лева от „Национален фонд култура“ към Министерството на културата.

Още в началото на срещата станало ясно, че няколко часа по-рано до министъра са  изпратени две заявления за напускане. Те са от д-р Мирена Станева, изпълнителен директор на Национален фонд „Култура“, и от д-р Нели Стоева, главен асистент в Катедра „История и теория на културата” на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” и член на Управителния съвет. И двете оставки са придружени с професионално обосновани аргументи. Те бяха приети от министър Атанасов. Той изрази благодарност за отдадената работа във Фонд „Култура“ през последните няколко месеца, пише пресцентърът на министерството. 

Оставки подали и още четирима членове на управителния съвет  -  проф. Христо Йоцов, барабанист, аранжор и композитор, Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, Георги Керезов, представител на Министерство на финансите, и Теодора Дачева, заместник-изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България. 

Категоричен отказ да подадат оставки беше деклариран от Велико Маринчевски.

Той е асистент в Националната художествена академия. Цанко Василев, културен мениджър с над 20-годишен опит в областта на съвременните изкуства и култура. Елена Николова е представител на Министерството на културата.

Нито подали, нито неподали оставки са Ирина Гъркова, заемала последователно длъжностите „съветник по духовност и култура” и „секретар по духовност и култура” на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев, и Силвия Чолева, писател, издател и журналист. Те щели да си изпратят аргументите допълнително в писмен вид.

Работата в администрацията на Национален фонд „Култура“ продължава усилено. Съвсем скоро ще бъдат обявени и механизмите за избор на нови членове на Управителния съвет. Д-р Мирена Станева ще продължи да изпълнява длъжността на изпълнителен директор до провеждането на процедура по избор, допълват от Министерството.

След скандала с картините на Майстора: Фонд "Култура" на бунт срещу министър Атанасов

Източник: Клуб Z

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.