Сигнализирай!

Джамбазки възмути евродепутатите с жест, приличащ на нацистки поздрав (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
17.02.2022 г.
19
0

Българският евродепутат Ангел Джамбазки предизвика скандал в Европейския парламент, след като на вчерашното заседание направи жест с ръка, подобен на нацистки поздрав.

Джамбазки бе единственият евродепутат от България, който се изказа в дебата за обвързването на еврофондовете с върховенството на закона. По-рано европейският съд реши, че такъв механизъм може да действа законно в ЕС. След като приключил с изказването си, Джамбазки се обърнал и изпънал дясната си ръка, преди да напусне сградата.

Джамбазки възмути евродепутатите с жест, приличащ на нацистки поздрав

Малко по-късно в Twitter той написа, че това не е нацистки знак, а просто искал да се извини за закъснението си и затова вдигнал ръката си.

Жестът бе осъден и от председателя на институцията Роберта Мецола. "Фашистки жест в Европейския парламент е неприемлив. Това обижда мен и всички в Европа. Този жест е част от най-мрачната глава от нашата история и трябва да остане там", коментира в Twitter Мецола.

Какви ще са последиците за Джамбазки?

Зам.-председателката на ЕП Пина Пичерно, която ръководеше дебата, каза, че с с помощта на камерите в залата ще бъде проверено дали е имало фашистки поздрав, или не. Ако се потвърди, че българският евродепутат е отправил такъв жест, ще му бъде наложено наказание, добави италианската социалистка.

Според правилника на Европейския парламент тази санкция може да ограничи участието на нарушителя в дейностите на институцията или да бъде под формата на глоба. Държавният секретар на Франция по европейските въпроси Клеман Бон, който присъстваше на дебата, определи жеста като "скандален и недостоен".

От френската делегация в либералната група в ЕП "Обнови Европа" призоваха председателката на парламента "да действа".

Джамбазки възмути евродепутатите с жест с ръката, приличащ на нацистки поздрав

Източник: bTV

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.