Сигнализирай!

Правосъдното министерство ще поиска освобождаването на Гешев с нови мотиви

Gospodari.com
Gospodari.com
20.02.2022 г.
18
0

Правосъдното министерство ще поиска освобождаването на Гешев с нови мотиви, пише Дневник.

"Вече е налице формалната правна възможност за искане за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор. Ще формулираме нови искания за това, различни от тези на Янаки Стоилов като служебен министър. Считаме, че има данни за сериозни нарушения, които биха могли да обосноват предсрочно прекратяване. Продължават да постъпват и още данни". Това заяви пред БНР заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев. На 8 февруари на брифинг във връзка с решението на Конституционния съд, което тълкува, че министърът на правосъдието има това правомощие, Надежда Йорданова съобщи, че искане ще бъде подготвено.

През лятото на миналата година служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов сезира съда, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли като недопустимо искането му за отстраняване на ръководителя на държавното обвинение Иван Гешев. Основание за започване на процедура за предсрочното освобождаване на Гешев в искането на Янаки Стоилов бе сигнал от служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Той беше подаден на през юли 2021 г., за допуснати нарушения от страна на главния прокурор. Сред тях разгласяване на данни от досъдебни производства, системно нарушаване на презумпцията за невиновност, непризнаване на принципа на разделение на властите, намеса в принципа на случайно разпределение на делата.

Правосъдното министерство ще поиска освобождаването на Гешев с нови мотиви

Прокуратурата: Интервютата на главния прокурор не са обществена информация

Ганчев съобщи още, че се работи активно и до дни в Министерския съвет ще бъде внесен законопроектът за изменение на Закона за съдебната власт.

Добави, че съдебната реформа се разделя на две групи от мерки - такива, за които не се изисква конституционно мнозинство, и такива, за които се изисква.

"Работим активно по първата част и до дни ще внесем в Министерския съвет законопроекта за изменение на Закона за съдебната власт - закриването на спецсъда, кариерните бонуси. Спазваме като теми и като срочност коалиционното споразумение. Специализираните съдилища са превърнати в съдилища за специални разузнавателни средства. Едва 3% от делата, образувани в тях, са по същество - наказателни с общ характер. От 6418 дела 2992 касаят разрешаване за използване на СРС. От съдени 290 - оправдани са 70, което е нормално, но 168 са с наказание лишаване от свобода до 3 години. Специализираните съдилища бяха промотирани като съдилища за тежка престъпност, за корупция по високите етажи на властта", каза Ганчев.

По думите му трябва да има повече фокус върху процедурата по избор на нов Висш съдебен съвет.

"За да е ясно, че там влизат не след формална процедура някакви личности, а личности и професионалисти, които могат да застанат и да заявят какво е виждането им по несъмнените въпроси и проблеми на съдебната власт. Условието тези хора да са магистрати не означава задължително добри членове на ВСС."

"България трябва да знае, че за да получава субсидии от еврофондове, трябва ясно и точно да се прилага върховенството на правото и да се гарантират демократичните права и свободи", акцентира Ганчев.

"Промените в съдебната система не са наши измислици, това се и препотвърди от Съда на Европейския съюз. Трябва да спазваме върховенството на правото. Затова в Плана за възстановяване и устойчивост основният фокус беше да сме по-смели в съдебната реформа, а поле на корекциите основно бяха реформите в прокуратурата. Европа ни показва, че промените трябва да се направят", каза още той.

Правосъдното министерство ще поиска освобождаването на Гешев с нови мотиви

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.