<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=119590" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов бил р...

Прокуратурата: Интервютата на главния прокурор не са обществена информация

20 Февруари 2022
0 302

Прокуратурата: Интервютата на главния прокурор не са обществена информация – това твърди държавното обвинение, цитирано от Дневник.

Изявленията на главния прокурор по време на интервю не са обществена информация. Изказванията не могат да стават повод за търсене на допълнително данни по обсъжданите теми.

Това се разбира от отговор на прокуратурата, подписан от зам.-главния прокурор Красимира Филипова, на питане на “Дневник” по Закона за достъп до обществена информация. Повод за въпросите беше изказване на главния прокурор Иван Гешев. Той на 28-ми януари в интервю пред Българската телеграфна агенция (БТА) заяви: “Налице е бум на престъпността и видове престъпност, които смятахме за решени – като телефонните измами, битовите престъпления в малките населени места, кражби от домове и противозаконно отнемане на МПС. Това е факт, въпреки информацията, с която разполагаме от повечето прокуратури. Така опитите, така статистиката на МВР да бъде нагласена по начин да изглежда, че тези процеси не съществуват”.

Думите са отговор на въпрос с какво е било полезно изслушването на главния прокурор пред мониторинговата група за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона в Европейския парламент. “Дневник” поиска информация какви са данните в прокуратурата за бум на престъпността и за опитите за изкривяване на статистиката на МВР. В отговора на държавното обвинение до редакцията е записано: “Изявленията на главния прокурор по време на интервю, пред която и да е било медия, не представляват сами по себе си обществена информация по смисъла на ЗДОИ. Недопустимо е получаването на конкретни данни през призмата на изказване пред медия от длъжностно лице, независимо от заеманата длъжност, тъй като ЗДОИ не представлява способ за тълкуване на публични изяви”.

Прокуратурата: Интервютата на главния прокурор не са обществена информация

Лоши новини за Гешев и Цацаров

“Абсурден отговор в нарушение на закона”

Законът определя като обществена информация “всяка информация, свързана с обществения живот в Република България и даваща възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти”.

“Няма съмнение, че подобен отказ е в нарушение на Закона за достъп до обществена информация и на член 41 от Конституцията, тъй като всяка информация, която е свързана с публично изказване на висш ръководител в държавата винаги е обществена информация и то от висок обществен интерес”, коментира пред “Дневник” адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Програма “Достъп до обществена информация”.

“Неправилно се приема, че заявлението е за тълкуване на думите, които са ясни. Всъщност това, което се търси е каква е фактологията, на която главният прокурор е основал думите си. С питането се предполага, че информацията се съдържа в доклад или някаква статистика, събрана и подплатена с официално събрани данни”, коментира още правозащитника.

По думите му информацията или съществува, или не. “Ако не съществува – прокуратурата е длъжна да изпрати уведомление по член 33 от закона за достъп до обществена информация, че в държавното обвинение няма такава информация”. Според Кашъмов, ако информацията съществува, то тя не може да бъде отказана.

Кашъмов уточнява, че ако такива данни не съществуват, прокуратурата е длъжна да оповести този факт и дори да няма заявление с подобно искане. “Това го има заложено и в Закона за достъп до обществена информация – член 14, ал.2, т.2 – при оповестяване на невярна информация, институцията е длъжна от своя страна да съобщи за това. “Отказът е абсурден”, коментира още Кашъмов.

Управляващото мнозинство иска оставката на главния прокурор и се очаква в скоро време правосъдният министър Надежда Йорданова да внесе искане за отстраняването му пред Висшия съдебен съвет, тъй като – по думите й – има различни сигнали за нарушения на Гешев като главен прокурор и редови обвинител, които в момента се обработват в Министерството на правосъдието.

Прокуратурата: Интервютата на главния прокурор не са обществена информация

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции