Сигнализирай!

Каквото жените си направят сами, никой друг не може да им го направи (Коментарът на „Господарите“)

Gospodari.com
Gospodari.com
22.02.2022 г.
23
0

В свят, в който жените с много усилия са извоювали правото си да гласуват, шофират, правят аборти, сигнализират за сексуално насилие и избират кариерата пред създаването на семейство, все още има и такива, които, без много мисъл, рушат постигнатото през вековете. И единственото, за което допринасят, е още повече сексизъм, който и без това ни е в излишък.

Естествено, повод за още размишления и притеснения буди новото риалити предаване по bTV „Ергенът“, в чийто сюжет 22 жени се борят за вниманието - а защо не и сърцето -  на един-единствен мъж. Бързам да отбележа, че за явления като сексизъм, мачизъм и патриархат в никакъв случай не са виновни жените генерално, тъкмо напротив. Много, наистина много години те са били жертва на такъв тип отношение и система, която са успели да пробият.

Сексизмът, за който са виновни и жените
Но защо все още има от другия вид жени?

Защо все още е възможно да виждаме в национален ефир и праймтайм предавания, които обезценяват нежната половина на човечеството по този начин?

Сексизмът, за който са виновни и жените

Силно се надявам, че тези 22 участнички не са „цвета на нацията“ и всъщност вярвам, че не са. Редно е да споменем, че малка част от тях дори направиха по-скоро положително впечатление в първия епизод на риалитито, но въпреки това не успяха да променят наратива. Вероятно защото дори да си много интелигентна и успяла в личен и професионален план дама, щом изобщо ти е хрумнало да станеш част от подобна безвкусица, то значи си забравила поне част от самоуважението си вкъщи.

Сексизмът, за който са виновни и жените
Защо пък да не се състезават 22-ма мъже за сърцето на една жена?

Може да се получи нещо по-интересно, дори... рицарско. Тук отговорът е ясен и той отново се крие в стереотипите – в обществената представа група мъже не са способни така ярко да „кудкудякат“, да превърнат една къща в „змиярник“ и изобщо да бъдат толкова емоционални и атрактивни, че да приковат погледа на зрителя към малкия екран.

Без съмнение жените са по-интересни с различните си цветове и настроения. Особено съвременните дами, които все по-често идват с тунинг, от който хем се ужасяваме, хем не можем да спрем да зяпаме. Така е със страшните гледки.

Едва ли някой човек е против пластичната хирургия и козметичните процедури, когато имат ясна полза и постигат очакваните естетически цели. Но когато едно лице или тяло е обезобразено от скалпели и инжекции, тогава е друго. Така или иначе, всяка жена и всеки мъж имат правото да постъпват с външния си вид както намерят за добре. Въпросът е, че кастингът на определени предавания цели да ни покаже главно изкуственото, грозното, комерсиалното и нахалното, просто за да си вземем ежеседмичната доза хляб и зрелища.

Хиалуронът по улиците на големите градове вече е с епидемични мащаби,

но нека не гледаме само към този тип жени. У нас все пак има и множество наистина красиви момичета, които се образоват и работят всеки ден, без да са собственички на онлайн магазин, което, оказва се, е особено популярно сред дамите в „Ергенът“. А и момичета, които не споделят мнението, че жената задължително трябва да е меркантилна, защото и това се чу в първия епизод.

Нека не се фокусираме само върху участнички в риалити формати (за някои от които тези формати са основно занимание), които противоречат на представите ни за възпитание, красота, романтика и чест. И които дори си позволяват да обиждат други момичета с израза „жена на заплата“. Преди това предаване не съм подозирала, че може да съществува подобна обида.

Нека продължим да се вдъхновяваме от имена от по-близкото минало като тези на Мария Кюри, Емелин Панкхърст, Мая Анджелоу и други, благодарение на които днес живеем в по-добър от техния свят. Кой знае – такива жени може да има и в България. Просто тях не ги показват по телевизията.

Сексизмът, за който са виновни и жените

Автор: Катя Димитрова

Видео: YouTube, bTV

Снимки: bTV, стопкадър

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.