Сигнализирай!

Може ли едно разкрито убийство да се окаже неразкрито?

Gospodari.com
Gospodari.com
22.02.2022 г.
23
0

На 13 юли 2021 МВР съобщи за убийството на жена в столичния квартал "Бояна". Жертвата е 63-годишната Евгения Трайкова, която е намерена в парка близо до къщата ѝ, пише Mediapool.

Смъртта е причинена от силен удар в главата с каменна плоча, а от чантата ѝ са липсвали пари.

На следващия ден е арестуван заподозрян мъж, който е живеел с нея на семейни начала.

Разследват опит за убийство на светския хроникьор Любомир Милчев-Денди

След седем месеца задържаният Христо Христов е освободен от ареста. Наложена му е най-леката мярка – подписка. Не това обаче е най-важното. В определението си съдът записва, "че от доказателствата по делото е налице разколебаване на предположението обвиняемият да е извършил престъплението". Разколебаването е определено като "съществено".

Досие

През 2014 г. Христов е осъждан за средна телесна повреда на убитата. Той има и стара присъда за убийството на брат му. Това престъпление е извършено през 90-те след пиянски скандал, при който Христов е нападнат от брат си. Осъден е за убийство при превишаване пределите не неизбежната отбрана. Той е реабилитиран и за двете престъпления, т.е. води се неосъждан.

Може ли едно разкрито убийство да се окаже неразкрито?
Свидетел

Сигналът за убийството на Трайкова е бил подаден от очевидец. Пред полицията той разказал, че е видял мъж да нанася 10-15 удара в главата ѝ с каменна плоча. Оръжието на убийството най-вероятно е взето от настилката в самия парк – плоча с неправилна форма, дебела около 5 сантиметра.

Защо Йоан Матев беше оправдан за убийството в Борисовата градина? (видео)

При подаването на сигнала има странни моменти. Пред полицията свидетелят е разказал, че е видял убийството отдалеч, докато отивал до близък магазин. Извършителят бил тръгнал след него и той се уплашил. На връщане от магазина видял убитата.

Не се обадил на 112 веднага. Вместо това си отишъл до вкъщи, после разказал на свой приятел какво се е случило и едва тогава подал сигнал.

Експертизи

По плочата, използвана за убийството, са намерени следи не от Христов, а от друг човек.

Свидетелските показания също се променят, което поражда съмнения в тяхната стойност. Очевидецът първо твърди, че е видял 10-15 удара. После ги намалява до 6. В крайна сметка се установява, че жената е убита с един удар.

Обвиненият в убийството на 32-годишно момче в “Люлин” напада и заплашва други хора (видео)

Спирт

Христов е алкохолик и не работи, издържала го убитата. В замяна е живяла в къщата му в "Бояна". Жената работила в близко заведение, където миела чинии и сервирала.

Христов твърди, че няма никакъв мотив да я убива, защото това би означавало да остане без пари.

По чантата на убитата са намерени ДНК-следи от него, но според съда това не бива да се тълкува в негова вреда, защото е установено, че той многократно е взимал пари от там. Каква е откраднатата сума не се знае, тъй като Трайкова имала навика да носи всички пари у себе си, защото Христов постоянно търсел пари, за да купува пиене.

В деня на убийството заподозреният е бил у дома си. Разказал е пред полицията как е събудил Трайкова, която отишла на работа. Той пък отишъл до аптеката и си купил спирт. След като се напил, гледал телевизия и заспал. Арестуван е в късния следобед.

Едно убийство между капките

Седем месеца по-късно

Седем месеца след ареста на Христов, неговият адвокат иска мярката да бъде променена, понеже той така или иначе трябва да бъде освободен. Максималният срок за следствен арест по това обвинение е 8 месеца. Прокуратурата обаче е настояла той да остане под домашен арест.

В определението съдът е записал, че освен че подозренията за вината му са сериозно разколебани, няма и опасност той да извърши друго престъпление. Наложена му е подписка, защото няма пари, за да внесе гаранция.

Непланирано

В градинката, където е извършено убийството, няма видеокамери. Христов обаче е заснет как излиза от дома си сутринта, а след това и как се връща. Тези видеозаписи все още не са приложени като доказателства по делото, защото не е изготвена експертиза. Жертвата също е заснета да излиза.

Показно убийство в София: Мъж е застрелян на стадион “Герена” (видео)

Още в първите дни след престъплението криминалисти коментират, че най-вероятно става дума за непланирано убийство. Посочват, че заради механизма на извършване, решението е взето спонтанно. Освен това убиецът не се е опитал да заличава следи, което значи, че вероятно бързо е избягал. Намерената наблизо чанта говори за същото.

Това дело не е приключило. Чакат се още експертизи, събират се доказателства. А прокуратурата продължава да твърди, че може да смята, че Христов е извършителят, макар според съда това подозрение да е сериозно разколебано.

Може ли едно разкрито убийство да се окаже неразкрито?

Източник: Mediapool
Снимка: БулФото
Видео: NOVA

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.