Сигнализирай!

Украйна: Предложението на Русия за коридори за евакуация, водещи към нея и Беларус, е „неморално“

Gospodari.com
Gospodari.com
07.03.2022 г.
17
0

Руската армия обяви, че ще отвори днес няколко хуманитарни коридора и ще въведе режим на спиране на огъня за евакуиране на цивилни от няколко града, предава bTV. Става въпрос за Харков, Киев, Мариупол и Суми, където се водят ожесточени сражения.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че това ще стане в 10 ч. московско (9 ч. киевско) време. Тези, които искат да напуснат Киев, ще могат да бъдат транспортирани и по въздух до Русия.

Според картите, публикувани от РИА Новости, коридорът от Киев ще води до Беларус. А цивилните от Харков ще имат единствено коридор, който води до Русия. Коридорите от Мариупол и Суми ще водят до други украински градове и до Русия.

Агенция Reuters обяви, че коридорите ще бъдат отворени по лично настояване на френския президент Еманюел Макрон.

ООН: Над 360 са потвърдените досега загинали цивилни в Украйна

Активират електронен регистър на бомбоубежищата у нас

Макрон обаче отрича да е поискал те да водят към Русия.

"Президентът нито е поискал, нито е получил коридори към Русия след разговора си с Владимир Путин", заявиха от Елисейския дворец пред френската телевизия BFMTV.

Две планирани евакуации от Мариупол и съседния Волноваха се провалиха преди два дни, след като и двете страни се обвиниха взаимно, че не са спазили режима на спиране на огъня.

"Напълно неморално"

Според Украйна, предложението за хуманитарни коридори, които да отведат бежанци до Беларус или Русия, е "напълно неморално", пише BBC.

„Това са граждани на Украйна, те трябва да имат право да се евакуират на територията на Украйна", заяви говорителят на украинския президент, цитиран от Reuters.

Русия също ще евакуира цивилни от Украйна

Източник: bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.