Сигнализирай!

Външните министри на Украйна и Русия ще преговарят в Турция

Gospodari.com
Gospodari.com
10.03.2022 г.
20
0

Външните министри на Украйна и Русия ще преговарят в Турция.

Дмитро Кулеба и Сергей Лавров са поканени от турския им колега Мевлют Чавушоглу в курорта Анталия да разговарят за прекратяване на бойните действия, предава Hurrieyet

Украйна: Русия се готви да превземе Киев

Според Кулеба, едва ли ще може да се направи "съществен пробив", като се имат предвид различията между двете страни, цитира украинската агенция "Униан". 

REUTERS/Sergei Kholodilin/BelTA/Handout
Условията на Русия

Русия настоява от Украйна да признае откъсването на окупирания Крим и да обяви независимостта на Донецката и Луганската "републики" в мащаба на административните граници на съответните области - въпреки че сепаратистите владееха много по-малка част от тях до началото на войната. За Украйна тези две условия са "абсолютно неприемливи". 

Провеждането на преговорите на ниво външни министри за първи път от началото на войната се смята за "позитивен сигнал" - до момента Украйна и Русия проведоха три срещи на делегации, които едва успяха да се договорят за организирани на евакуационни коридори. 

Сега в Киев се надяват, че ще може да се стигне до решение за временно примирие в градове като Мариупол, покрайнините на Киев, Суми, Харков, Чернигов, където войната доведе до хуманитарна катастрофа. 

Володимир Зеленски вече даде сигнал, че Киев може да направи компромис и да се съгласи да не кандидатства за членство в НАТО, но само при твърди гаранции от страна на САЩ, Франция, Германия и Китай за защита на териториалната цялост и суверенитета на Украйна. 

Зеленски заговори за възможно решение по руските претенции за Крим, ДНР и ЛНР (видео)

Досега Сергей Лавров е избягвал двустранни срещи с Дмитро Кулеба в продължение на две години. 

Външните министри на Украйна и Русия ще преговарят в Турция

"Сега внезапно се съгласи - може би иска да предаде някакво послание. Ще го чуем, но ще разговарям с него с разбирането, че Лавров е един от архитектите на агресията срещу Украйна", казва още той.

Външните министри на Украйна и Русия ще преговарят в Турция

Източник: Hurrieyet, Булевард България

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.