Сигнализирай!

Олигархът Михаил Фридман има 10 милиарда долара на хартия, но не може да плати на чистачката си

Gospodari.com
Gospodari.com
18.03.2022 г.
15
0

Олигархът Михаил Фридман има 10 милиарда долара на хартия, но не може да плати на чистачката си, пише Булевард България.

Михаил Фридман е един от първите олигарси в Русия - част от т.нар. "семибанкирщина", групата от седем новобогаташи, които през 90-те години помагат за преизбирането на Борис Елцин като президент в замяна на огромно влияние в Кремъл. 

Той е роден и израснал в западния украински град Лвов по времето на СССР. Фридман натрупва богатството си от финансови услуги и енергетика още преди Владимир Путин да дойде на власт. 

В деня на руската инвазия в Украйна на 24 февруари той се намира в Москва по работа, но веднага решава да се върне в Лондон.

Фридман е съсобственик на "Алфа груп", към която спада руската "Алфа банк". В активите му влиза една от най-големите банки в Украйна и най-големият телекомуникационен оператор KyivStar. 

Фридман беше един от олигарсите, които направиха опит да осъдят войната в Украйна от самото начало, но без да си позволяват да посочват лично Путин като виновник за агресията. 

Няколко дни по-късно името му беше вкарано в списъка на ЕС за санкционирани руски граждани заради връзките му с Кремъл. 

Оказва се, че санкциите са изненадали Фридман до степен на шок.

Забранено му е да пътува, сметките му са замразени. Когато адвокатът му се обажда, за да обясни какви са последствията, Фридман не разбира какво му говори. 

В интервю за "Блумбърг" той твърди, че никога не е бил в позиция да повлияе върху управленските решения на Владимир Путин. А идеята за спиране на войната чрез натиск върху олигарсите е нереалистична. 

"Ако хората начело на ЕС вярват, че мога да отида при Путин и да го накарам да спре войната. Ако вярват, че това ще сработи - боя си, че всички сме в голяма беда. Това означава, че хората, които вземат решения, не разбират нищо за функционирането на Русия. А това е опасно за бъдещето", казва той.

 "Властовата дистанция между Путин и всички останали е сравнима с дистанцията между Земята и Космоса. Идеята, че някой може да каже на Путин нещо против войната, е сравнима със самоубийство". 

От началото на войната оценката на личното му състояние е съкратена от 14 млрд. долара на 10 млрд. долара. Фридман твърди, че на практика вече няма достъп до парите си, а последната му банкова карта е спряна на 15 март. По същото време Великобритания също го добавя в списъка на санкционираните лица. 

Олигархът Михаил Фридман има 10 милиарда долара на хартия, но не може да плати на чистачката си

Фридман живее в имението Athlone House в Лондон, което купува през 2016 г. за 65 млн. паунда. Сега той твърди пред медията, че няма как да покрива дребни разходи - включително за чистачката на дома си. 

"Може би трябва да започна сам да чистя къщата. Няма проблем. Навремето живях в малка стая в общежитие с четирима мъже, докато бях студент. Но след 35 години това е неочаквано", казва той. 

От интервюто му става ясно, че може да разполага с около 2500 паунда месечна издръжка от парите си, но трябва да кандидатства за разрешение, като британското правителство ще преценява дали разходите му са оправдани. 

57-годишният Фридман твърди, че до последно не е вярвал, че ще попадне под санкции. Отрича да се е срещал лично с Владимир Путин извън един формат на бизнес лидери. През 2004 г. компанията му финансира стипендия, с която хора от западни държави могат да пътуват и работят в Русия, за да я "опознаят" по-добре. Директорът на телеком-холдинга му "Веон" е Генадий Газин - украинско-американски гражданин. Той до преди година работи в националния инвестиционен съвет на Украйна. 

В същото време Фридман е сочен като един от хората, които щедро са се възползвали от режима на Путин през последните 22 години. 

Алфа Груп работи с хора, които са тясно свързани с Кремъл - зетят на Сергей Лавров Александър Винокуров управлява инвестиционния фонд на "Алфа" от 2014 до 2017 г. Винокуров е санкциониран от ЕС и Великобритания. 

Фридман е бил приятел с убития през 2015 г. руски опозиционен лидер Борис Немцов и участва в документален филм в негова памет, като казва, че съжалява за това, че е прекарал толкова малко време с него в последните години от живота му, защото се е притеснявал, че приятелството им може да попречи на бизнеса му. 

През 2012 г. обаче кара един от директорите в "Алфа груп" Владимир Ашурков да напусне заради връзките му с Алексей Навални. В момента Ашурков е директор на Фонда за борба с корупцията на Навални. 

"Фридман ми каза, че се налага всекидневно да работят с властите. Те не могат да си позволят да се замесват в политиката. Разбирам тезата му.

Ако управляваш голяма компания в Русия - дори да не си съгласен с решенията на правителството, се налага да си в добри отношения с него, за да не се стигне до наказателни акции". Това казва той пред "Блумбърг". През 2021 г. Навални обявява списък с 35 руски олигарси, които Западът трябва да санкционира заради нарушения на човешките права и корупция - Фридман и Авен не са сред тях, напомня медията. 

ЕС уличава Фридман и Авен във връзки с голямата дъщеря на Владимир Путин - Мария, за която се твърди, че управлява благотворителен проект на име "Алфа Ендо". Олигархът отрича тя да има нещо общо с компаниите му и твърди, че не я е виждал никога през живота си. Фридман и партньорите му водят множество дела срещу журналисти, които са публикували статии с улики за техни връзки с Путин. 

Сега той има два месеца да обжалва санкциите на ЕС. Работи с адвокат от Лондон, който е известен с това, че обслужва руски клиенти по визови въпроси. Но не и във връзка с политически санкции. 

Михаил Фридман притежава и израелски паспорт, но казва, че няма намерения да емигрира там. Не разполага с жилище в Израел и твърди, че няма достъп до пари, с които да си го купи.

На 26 февруари той обявява, че ще дари 10 млн. долара на еврейски организации, които подпомагат бежанците в Украйна. До момента парите не са присигнали до тях. 

Олигархът Михаил Фридман има 10 милиарда долара на хартия, но не може да плати на чистачката си

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.