Сигнализирай!

Проф. Момеков: Не пийте йод под никаква форма

Gospodari.com
Gospodari.com
21.03.2022 г.
32
0

Гражданите да не приемат йод под никаква форма - за това призова проф. Георги Момеков в здравния подкаст на Dir.bg. След като на 25 февруари (вторият ден на войната) Украйна обяви за повишена радиация в района на Чернобил, много хора превантивно започнаха да приемат вещества, които имат потенциал да ги предпазят от вредните излъчвания.

От АЯР обясниха каква е радиационната обстановка в България (видео)

Такова вещество би могло да е калиевият йодид, но не и йодът. Като, за да е ефективен, калиевият йодит, който е на таблетки, се пие 24 часа преди появата на радиация и до два часа след появата ѝ. Припомняме, че в началото на март от Агенцията за ядрено регулирани (АЯР) обявиха, че радиационната обстановка у нас е нормална.

Проф. Момеков: Не пийте йод под никаква форма

"Радиоактивните изотопи на йода се поемат от щитовидната жлеза, така че приемането на калиев йодид в контекста на една експозиция намалява риска от поява на рак на жлезата", обясни проф. Момеков. И посочи, че този механизъм предпазва само щитовидната жлеза, а не целия организъм.

В аптеките не се продава калиев йодид, допълни председателят на Българското научно дружество по фармация.

"Ако се стигне до там, той ще бъде разпределен през държавна поръчка извън аптечната мрежа. Хората да НЕ пият йод под никаква форма", категоричен е проф. Момеков.

Той сравни подобно крайно поведение с приема на белина, на който скоро станахме свидетели.

Проф. Момеков: Не пийте йод под никаква форма

Източник: Dir.bg

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.