Сигнализирай!

Гешев твърди, че арестът на Борисов е извършен незаконно. Съдът отказа да се произнесе за обиските

Gospodari.com
Gospodari.com
22.03.2022 г.
16
0

Софийският градски съд остави без разглеждане внесените от СГП искания за съдебна санкция по извършените процесуално-следствени действия по претърсване и изземване от адреси, свързани с Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов, пише bTV.

Твърди се, че действията, за които следва да се упражни съдебен контрол, са незаконосъобразни, защото са извършени при липса на неотложност и от некомпетентен разследващ орган.

Гешев твърди, че арестът на Борисов е извършен незаконно. Съдът отказа да се произнесе за обиските

Али Баба срещу Главатаря. Какво твърди Васил Божков за Бойко Борисов

"В досъдебното производство прокурорът е единственият орган по ръководството на разследването, поради което констатацията му за незаконосъобразност на конкретни действия, извършени от разследващия орган, е в рамките на неговата компетентност и не се нуждае от съдебно одобрение. Доколкото в настоящото производство, прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо", пише в определението си съдия Вера Чочкова.

А главният прокурор Иван Гешев смята, че в България се нарушават фундаментални принципи на Конституцията и европейските ценности.

Гешев категорично заяви, че всичко по ареста е незаконно, защото е извършено от некомпетентен орган.

Арестуваха Бойко Борисов

"Има сериозни индикации, ако не бях юрист, щях да използвам житейски термин - за полицейски произвол. Има и притеснителни индикации, че вървим към нива на престъпност от 90-те години", допълни главният прокурор.

Гешев твърди, че арестът на Борисов е извършен незаконно. Съдът отказа да се произнесе за обиските

"Позволиха си представители на изпълнителната власт да цитират дами прокурори и да казват по отношение на тях неща, които не са верни. Според мен по този начин си позволиха да окажат натиск върху независимата съдебна власт, част от която е прокуратурата, и нарушиха основния европейски стандарт като върховенството на правото", каза пред "Епицентър" Гешев.

"Това е система. Позволи си един министър вчера, няма да кажа името му, директно да атакува дами. Дори само това не говори за мъжко поведение".

Защо арестуваха Бойко Борисов: фактите и подозренията

Според Гешев, процедурата, по която е уведомена прокуратурата за ареста, показва противоречие в отправяните обвинения към прокуратурата, пише DIR.bg.

"Това, което знам и което знаят всички българи, е, че СГП е уведомена в 10:00 ч. на дата 18-и (петък). Може би 12 часа, след като цяла България видя по медиите какво се случва. Тук е моментът да кажа нещо, което е част от кризисния Пи ар по случая - обвиненията как Прокуратурата не иска да съдейства. От една страна се казва, че всичко това е направено, за да се заобиколи Прокуратурата, защото ѝ нямат доверие. От друга се казва - Прокуратурата не съдейства и не работи. Чисто житейски аз не мога да разбера това противоречие. Надявам се, някой да ми даде отговор. Аз лично нямам", обясни прокурорът.

Гешев твърди, че арестът на Борисов е извършен незаконно. Съдът отказа да се произнесе за обиските

Пуснаха Бойко Борисов от ареста, чуйте коментара му (видео)

Той определя като "смешно обвинение" думите на премиера, че "ние сме изправени пред тотален саботаж на прокуратурата".

"Мисля, че това е правилният термин, съжалявам, че така се изразявам. Но това даже не е обвинение. Това не е и политическо изказване. Не знам как да го квалифицирам. Единствено мога да кажа, че не отговаря на никакви европейски стандарти, не отговаря на основни принципи, заложени в българската Конституция и българското законодателство, в които са залегнали върховенство на правото, правова държава, разделение на властите. Не знам по кое законодателство - българско или друго европейско, с какви правомощия българският министър-председател наблюдава, контролира, коментира дадено разследване? Откъде знае какво се случва с това разследване? Аз не знам, че съм главен прокурор. Откъде той е запознат - не мога да отговоря, трябва да питате него".

Гешев твърди, че арестът на Борисов е извършен незаконно. Съдът отказа да се произнесе за обиските

Източни: bTV, DIR.bg
Снимки: БулФото

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.