<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122745" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: МВР наруши мъ...

Защо арестуваха Бойко Борисов: фактите и подозренията

18 Март 2022
0 1461

Има публично известни сведения и твърдения, има хипотези и подозрения, но и има и съвсем безспорни факти. Какво се знае за ареста на Бойко Борисов и какво се случи в първите часове след задържането му, пише Deutsche Welle.

Любимата песен на Борисов отново е актуална (видео)

Бойко Борисов, управлявал България повече от десет години като премиер, прекара първа нощ в ареста след акция на МВР в дома му снощи. Идва Видовден, зарадваха се мнозина, “дебоцификация” избухна в социалните мрежи. Политическа репресия и отвличане на вниманието, обявиха от ГЕРБ, събрали се пред къщата му в Банкя да го бранят с жива верига. Тази сутрин ГЕРБ съобщиха, че се очакват още арести на техни бивши министри, понастоящем депутати. За тях щяло да се иска сваляне на имунитет.

Защо арестуваха Бойко Борисов: фактите и подозренията

МВР наруши мълчанието за арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова и разпространи снимки и видео

Какво се случи в часовете след ареста

12 часа след ареста първа информация по случая със задържането даде в кулоарите на парламента Асен Василев. Той съобщи, че се действа по сигнал на хазартния бос Васил Божков и доклад на Агенция “Държавна финансова инспекция” (АДФИ) от юли м.г. Този доклад установи загуби за бюджета в размер на близо 557 милиона лева заради бездействието на Комисията по хазарта, подчинена на финансовия министър Владислав Горанов. Тогава АДФИ установи, че за проверения период 1.1.2014-31.12.2019 г. е налице заплащане на по-малък от дължимия размер на таксата. Българската прокуратура така и не предприе нищо по този доклад. Радваме се, че макар и късно, тези действия все пак се предприемат, заяви Асен Василев.

Рашков отказа да коментира задържането на Борисов (видео)

Това потвърждава и изявление на Божков в социалните мрежи, че е дал показания пред Европейската прокуратура.

Божков, който избяга в Дубай и е с двайсетина обвинения, написа: “Две години Гешев правеше всичко възможно да отърве съратниците си, след като дадох неоспорими доказателства за най-големия рекет в историята на България. След сигнала ми и показанията пред Европейската прокуратура от последния месец днес най-накрая арестуваха Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова. Истината винаги излиза наяве”.

Защо арестуваха Бойко Борисов: фактите и подозренията

Прокуратурата е официално уведомена за ареста на Борисов

В свое изявление, изпратено до медиите тази сутрин, премиерът Кирил Петков потвърди, че по случая работи Европейската прокуратура.

“В момента текат проверки от европрокуратурата, но къде е българската прокуратура? Дали най-накрая ще застане на страната на българския народ – ще видим в следващите дни. Моята роля е да дам пълна свобода на всички органи да действат съгласно законовите им правомощия”, се казва в прессъобщението.

Арестуваха Бойко Борисов

Снощи МВР обяви, че е “в ход мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България”. По-късно пресинформацията беше свалена от сайта. В нея бе съобщено за арестите на Борисов, Горанов, Стоянова и пиарката на Борисов Севделина Арнаудова. Оказа се обаче, че Менда Стоянова е у дома си пред телевизора.

Защо арестуваха Бойко Борисов: фактите и подозренията

Депутат от ГЕРБ налита на бой в парламента (видео)

Публично известното

Когато изтекат 24-те часа по заповедта му за задържане, ще стане известно дали Борисов ще бъде задържан до 72 часа или пуснат от ареста. Засега няма публично потвърдена информация дали е в ареста заради сигнал за изнудване на гражданско сдружение БОЕЦ, подаден и в българската, и в Европейската прокуратура, вкл. и за злоупотреби със средства и досъдебни производства. Това ще стане известно от материалите, които ще бъдат внесени. Версията на адвоката на Борисов е, че става дума за сигнал на БОЕЦ от декември м.г. Българската прокуратура отказа да образува разследване по този сигнал, свързан със снимките с кюлчета и пачки от спалнята на Борисов.

ЕК отказа да коментира задържането на Борисов

Българската прокуратура не е била уведомена за акцията на МВР. Домовете на задържаните са били претърсени в хода на проверки по неотложност. За този тип проверки не се изисква разрешение от съда. Менко Менков, адвокатът на Борисов, съобщи, че в заповедта за задържане от МВР се позовават на чл. 213 (а) за изнудване, “изобщо не участва никаква европрокуратура”. По досъдебното производство срещу Борисов е разпитан премиерът Кирил Петков.

Подозренията

В условията на информационен вакуум избуяха всякакви съмнения. В първите 12 часа след акциите единственият коментар от изпълнителната власт бе репликата във Facebook на Петков: “Няма никой над закона”. А вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев коментира в парламента: “Най-накрая се действа, което е много хубава стъпка”.

Защо арестуваха Бойко Борисов: фактите и подозренията

Кой е адвокат Менко Менков – защитникът на Борисов

Хипотезите за арестите на недосегаеми през изминалите години публични фигури се разделят условно на две групи. В едната са тези, според които твърде шумната акция снощи е била с цел отвличане на вниманието от несправянето на правителството със злободневни проблеми. Близки до ГЕРБ анализатори откриват и умисъл, че акцията е ден преди бившият министър на отбраната Стефан Янев да обяви политическия си проект “Велика България”.

Във втората група са тези, които смятат, че най-сетне трябва да започнат активни действия за борба срещу корупцията.

Васил Божков: Има неоспорими доказателства и свидетели

Безспорното

Неминуемите последствия са силна поляризация на политическото пространство, която вече се видя от реакцията на ГЕРБ. Някои досегашни действия на най-голямата опозиционна партия като че ли показаха опит за сближаване с “Продължаваме промяната” – например подкрепата, която дадоха при гласуване на кандидатурата на новия военен министър Драгомир Заков в пленарна зала.

Кирил Петков: Никой не е над закона

Арестът беше извършен в деня, в който приключи посещението на шефката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши в България. По време на визитата ѝ пролича хладното отношение към българската прокуратура, пролича добрият тон, установен между нея и премиера Петков, пролича и доброто партньорско сътрудничество с МВР. Българското правителство остава контактната точка за Европейската прокуратура.

Защо арестуваха Бойко Борисов: фактите и подозренията

Вижте извеждането на Борисов от дома му (видео)

Както е известно, в рамките на своята компетентност Европейската прокуратура разследва и преследва извършители, съучастници или подбудители на престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС. За тази цел Европейската прокуратура ще провежда разследвания и ще води наказателно преследване пред съдилищата на държавите членки до приключване на случая.

ГЕРБ протестират срещу ареста на Борисов пред дома му

Арестите връщат управляващите и особено “Продължаваме промяната” на терена, на който спечелиха изборите – борбата срещу корупцията и нулевата толерантност към нея.

Ако акцията наистина е ръководена от Европейската прокуратура, тя “заобикаля” главния прокурор Иван Гешев, чието снизходително отношение към евентуални провинения на доскоро управлявалите е публично известно.

Сийка Милева: Българската прокуратура не е информирана за акцията в Банкя (видео)

Безпрецедентната акция, която се провежда в най-бедната и корумпирана страна на ЕС, идва само десет месеца след създаването на Европейската прокуратура. Тя започна работа на 1 юни 2021. Несъмнено негативи ще понесе и ЕНП. Само преди дни председателят на ЕНП Манфред Вебер присъства на националното събрание на ГЕРБ, на което Борисов беше преизбран за лидер. А ГЕРБ обяви курс към предсрочни избори. Любопитен факт е, че като премиер Борисов се обяви срещу кандидатурата на Кьовеши. След решението на ЕНП я подкрепи за поста на европейски главен прокурор.

В Банкя празнуват ареста на Борисов със заря (видео)

Справедливостта не е възтържествувала, докато не се произнесе съдът. Това гласи единственият коментар на президента Румен Радев по повод акцията. Предстои най-сериозният тест за управляващата коалиция – ще има ли форсмажор срещу корупцията.

Защо арестуваха Бойко Борисов: фактите и подозренията

Източник: Deutsche Welle

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции