Сигнализирай!

Оргии на смъртта в Салвадор: 62 убийства само за ден

Gospodari.com
Gospodari.com
03.04.2022 г.
113
0

62-ма убити само за ден. В държава колкото България. След тази експлозия на насилието в Салвадор бе въведено извънредно положение, пише Дойче веле. Защо бандите в страната са толкова брутални и защо до този пик се стигна точно сега?

Това число, оповестено преди броени дни, онагледява по особено красноречив начин проблемите на централноамериканската държава: 62-ма убити само за един ден. В страна, чието население е горе-долу колкото българското.

През миналата година в Салвадор са били убити 1140 души - 20 убийства на 100 000 души население. За сравнение: в Германия тази квота е 0,3 на 100 000.
Оргии на смъртта в Салвадор: 62 убийства само за ден

След този взрив на насилието в края на миналата седмица президентът Наиб Букеле изцяло смени курса и призова парламента незабавно да обяви извънредно положение. Тъй като партията на Букеле има мнозинство в парламента, депутатите въведоха 30-дневно извънредно положение, което отменя някои конституционни права на гражданите - например свободата на събиранията, както и гаранциите срещу подслушване на телекомуникациите.

Да върнем лентата малко назад: през ноември 2021 година президентът Букеле обяви, че страната му се е преборила успешно с насилието. "Ние бяхме държавата с най-висок процент насилие в света, а сега не попадаме дори сред първите десет", заяви Букеле тогава.

Имало ли е пакт между президента и престъпните банди?

И наистина: през 2015 година броят на убитите в Салвадор възлизаше на 103 на 100 000 души. Оттогава мрачната цифра постепенно започна да спада, а след избирането на Букеле за президент през 2019 положителната тенденция се задълбочи. Защо обаче сега насилието отново се надига?

Хипстър-президентът на Ел Салвадор гради “биткойн нация”

"Съществува основателното предположение, че Букеле - подобно на други президенти преди него - е сключил неофициален пакт с бандите в страната и тъкмо това е причината за спада на насилията". Това казва за ДВ Сабине Куртенбах от германския Институт за латиноамерикански проучвания.

Оргии на смъртта в Салвадор: 62 убийства само за ден

Още през септември 2020 година реномираният онлайн портал "Ел Фаро" написа, че според едно амбициозно журналистическо разследване Наиб Букеле наистина е сключил споразумение с двете най-могъщи престъпни групировки в страната.

Разследването твърди, че срещу снижаване на броя на убийствата преди парламентарните избори през 2021 година на групировките било обещано техните хора в затвора да получат някои облекчения, били направени и други отстъпки. Партията на Букеле спечели тези избори с голяма преднина.

Гюнтер Майхолд, специалист по Латинска Америка от берлинската фондация "Наука и политика", предполага, че престъпните групировки са суспендирали споразумението и носят отговорността за новата вълна убийства в Салвадор. "Сега бандите отправят пряко предизвикателство срещу президента, а насилията срещу населението имат за цел да всеят несигурност и хаос", казва Майхолд в интервю за ДВ.

Според някои оценки в Салвадор близо 70 000 души членуват в различните банди, които възникнаха най-вече като следствие от ужасяващата гражданска война в периода 1980-1992 и решението на властите САЩ да предават на Салвадор заловени членове на престъпни групировки.

Кристиан Амброзиус от Института за Латинска Америка към Свободния университет в Берлин, който в момента следи на място събитията в Салвадор, също свидетелства за бруталните насилия, извършвани от бандите. В интервю за ДВ той разказва: "Трупът на една от жертвите в столицата беше положен на един нов мост, с който президентът Букеле особено се гордее. Това звучи като ясно предупреждение както към президента, така и към туристите. Насилието се използва като натиск върху правителството, което напоследък полага усилия да изгради на Салвадор имиджа на много привлекателна страна, която има биткойни и страхотни плажове", обяснява Амброзиус.

Президентът Букеле спечели изборите през 2019 година твърде неочаквано, а имиджът му оттогава насам е доста противоречив. Едни го смятат за спасител, други - за безпринципен популист. Стилът му на управление става все по-авторитарен, а сред гражданското общество в Салвадор това поражда сериозна загриженост.

Когато престъпните банди се почувстват унизени

След разкритията на "Ел Фаро" Букеле даде разрешение срещу бандите да се използват включително и смъртоносни средства и въведе редица репресивни мерки в затворите. Появиха се кадри на хиляди татуирани затворници с обръснати глави, натъпкани по унизителен почти един върху друг, и то само по долни гащи.

В рамките на една от новите мерки членове на различни банди бяха затваряни заедно в едни и същи килии. За престъпните групировки това явно се е оказало най-голямото унижение, довело до окончателния отказ от споразумението с правителството.

Оргии на смъртта в Салвадор: 62 убийства само за ден

"В Салвадор никой не знае защо, а не се и прави опит да бъдат осмислени дълбоките структурни причини за насилието", казва Кристиан Амброзиус. С този извод е съгласна и Сабине Куртенбах: "На младите хора и на маргинализираните групи трябва структурно да бъде осигурена възможност за нормален живот, отвъд престъпността и насилието. Не стане ли това, насилията ще продължават".

Оргии на смъртта в Салвадор: 62 убийства само за ден

Източник: Дойче веле

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.