Сигнализирай!

Суперкомпютърът на България ще струва над 10,6 млн. лв.

Gospodari.com
Gospodari.com
14.04.2022 г.
26
0

Суперкомпютърът на България ще струва над 10,6 млн. лв.

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев е получил заплаха за живота си
Суперкомпютърът на България ще струва над 10,6 млн. лв.

Това става ясно от обявление на Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ). Спечелилият поръчката ще има срок не по-дълъг от 240 дни да изпълни договора.

Критерии

Интересни са и критериите за оценка. Теоретичната върхова производителност на сървърната подсистема (клъстер) с универсални многоядрени процесори ще е с тежест 10%.

еоретичната върхова производителност на сървърната подсистема с универсални многоядрени процесори и графични ускорители ще е с тежест 30%.

Срок на гаранционна поддръжка на оборудването – 40%, и цена – 20%.

Предишната поръчка от началото на февруари за хетерогенен суперкомпютърен комплекс е била прекратена. Заради открит ограничителен порок в изискванията.

Така например едно от изискванията било кандидатът да е изпълнил минимум 3 доставки с предмет, идентичен или сходен с предмета на поръчката през последните 3 г. Като системата трябвало да е на основата на мрежово и компютърно оборудване с не по-малко от 20 сървъра.

Корекцията сега е "не по-малко от 10 сървъра или еквивалентна".

Проучвания

Преди същинското обявление за доставка Институтът обяви пазарни проучвания. В тях участие взеха шест фирми. Именно те показаха колко ще струва новият суперкомпютър на България – 10 млн. лева.

В изискванията към всички, които биха могли да участват в тази поръчка, беше суперкомпютърът да е базиран на изчислителни технологии от най-ново поколение. С акцент на енергийната ефективност. И да притежава способност за решаване на широк кръг научни задачи.

Общата му теоретична максимална производителност за всички възли с графични ускорители ще е не по-малка от 2000 терафлопа. 1 петафлоп е равен на 1000 терафлопа А 1 петафлоп може да прави един квадрилион изчисления в секунда.

Получените оферти бяха шест, като усреднената стойност от ценовите предложения дава резултат 9 877 283 лв.

Целите

Основната цел на суперкомпютрите е да осигуряват изчислителен ресурс на най-високо европейско и национално ниво.

Новата инфраструктура ще бъде интегрирана в европейските електронни инфраструктури. Като по този начин се осигурява достъп до ресурси в EGI и PRACE. Това са европейски междуправителствени организации за научни изследвания и усъвършенствани компютърни технологии.

Във връзка с изпълнението на този проект ИИКТ на 15 октомври обяви публично състезание за изграждане на непрекъснато ел. захранване за Център за данни (Data център), изграждане и въвеждане в експлоатация на система за управление на център за данни. През декември обаче процедурата с прогнозна стойност 388 000 лв. е прекратена заради установени съществени пропуски и нарушения при откриването й.

Суперкомпютърът на България ще струва над 10,6 млн. лв. Суперкомпютърът на България ще струва над 10,6 млн. лв.

Източник: Актуално

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.