Сигнализирай!

"Никой няма да плаща в рубли". Правителството уверява, че всички в ЕС са обединени срещу "Газпром"

Gospodari.com
Gospodari.com
30.04.2022 г.
19
0

Министрите на иновациите, енергетиката и правосъдието увериха в събота, че в България няма да има енергийна криза заради недостиг на природен газ след спирането на доставките от Русия, пише Свободна Европа. Те казаха още, че всички държави членки на Европейския съюз са обединени в подхода си към Кремъл и ще откажат да плащат на Москва в рубли, както постъпиха България и Полша.

За газа от Русия

Единствената причина „Газпром“ да спре газа първо за България и Полша е, че плащанията на тези две страни се паднаха първи, каза министърът на иновациите и растежа Даниер Лорер (ПП) в ефира на Нова телевизия.

"Всеки един в Европа, чийто договор достигне до момента за плащане, ще бъде посрещнат от "Газпром" със същите условия, а отговорът ще бъде общоевропейски - не на икономическия шантаж. Никой няма да наруши санкциите, никой няма да плаща в рубли", каза още Лорер.

“Газпромбанк” върна на Германия и Австрия плащането за газ в евро

По думите му, държавите от ЕС имат готовност също да бъдат санкционирани като България и Полша.

"На Европа ще ѝ трябва време, за да се излекува от зависимостта от руския газ, но това е общата политика и ще се преговаря само и единствено заедно", допълни той.

Булфото

Темата коментира в събота и министърът на енергетиката Александър Николов (ИТН). Той увери, че няма да се стигне до режим на тока или до енергийна криза в България, защото природният газ не се използва в особено голям мащаб за производство на електричество, както е в други страни.

„България и „Булгаргаз“ нямат нито едно нарушение по съществуващия договор. Страната ни не е спряла изпълнението му по никакъв начин. Всичко по всяка една клауза е изпълнено. Решението да се спре подаването на газ към България е на руската страна“, каза Николов същи по Нова телевизия.

Какви спасителни изходи остават на България и Полша, след като Русия спря доставките на газ?

Той допълни, че „Булгаргаз“ е запазила т. нар. „добра воля“ при кореспонденцията си с „Газпром“ и го е третирала като „търговски партньор, а не като субект, с който може да се води икономическа война“.

По думите му правителството продължава да работи за диверсификация на доставките на газа за страната и още от февруари активно работи в посока спирането на енергийната зависимост от Русия.

Подобни уверения даде и началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова в "Панорама" по БНТ в петък вечер.

"Правителството има много ясна стратегия, не се поддаваме на опити за създаване на напрежение, готвим се за този сценарий от февруари".

Първа страна от ЕС ни обеща помощ след спирането на руския газ

По думите ѝ София следи какво става с доставките на другите държави членки и може да предприеме действия за договаряне на общи по-добри условия, както и за разпределяне на съществуващите доставки.

"Имаме готовност да договорим допълнителни количества, всички променливи се отчитат, с подкрепата на Европейския съюз ще намерим най-доброто решение", каза тя.

За военната помощ за Украйна

В решението за спирането на газа Лорер вижда първата заплаха от страна на Русия към икономическата сигурност на България. Според него това е ключова промяна във взаимоотношенията между София и Москва и той очаква президентът да застане редом с правителството в такъв момент.

„Позицията на президента е позорна в ситуация, в която България е изправена пред икономически шантаж – действията на Путин искат да спрат българските фабрики, да ни спрат топлото във вкъщи, в ситуация на такава икономическа атака срещу страната, не можем да се делим на леви и на десни, на млади и на стари, на русофили и на русофоби“, каза още Лорер.

Според него важно е в момента България да действа като единна и отговорна нация, която иска заедно да премине през кризата и да излезе от другата страна по-силна.

„Нека да кажем ясно – ние сме „за“ военнотехническа помощ за Украйна точно така, както всички останали страни в ЕС, като нито една от тях не е влязла в открит конфликт с Русия по този повод“, каза Лорер.

Според него държавата трябва ясно да каже чрез Народното събрание, че иска и трябва да подпомогне Украйна в тази война.

Подобен призив отправи в събота и министърът на правосъдието Надежда Йорданова (ДБ). По думите ѝ следващата седмица е ключова от гледна точка на това България каква позиция ще заеме спрямо войната в Украйна.

Булфото

Според Йорданова България трябва да помогне на Украйна по всички възможни начини, включително и чрез изпращане на оръжие, за да се защити срещу агресора.

„Кои от партиите какви позиции ще вземат - предстои да видим следващата седмица", добави министърът.

"България е парламентарна република и считам, че правителството трябва да изпълнява решенията на Народното събрание“, каза тя пред БТА.

На 4 май в Народното събрание предстои да се взема решение дали България ще израти боеприпаси и оръжия като помощ на Украйна. Трима от четиримата коалиционни партньора подкрепят това да се случи. Това са „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Единствено БСП е против, а лидерът на партията Корнелия Нинова в петък заплаши, че ще напуснат коалицията ако военната помощ бъде приета.

Президентът Румен Радев също не подкрепя изпращането на оръжия, защото смята, че това е „въвличане на България в конфликта“, твърдение, което е невярно. Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев определиха позицията на държавния глава като „позорна“ след като Русия спря доставките на природен газ за България и Полша по-рано тази седмица.

За бежанците от войната

Даниел Лорер говори и по темата за бежанците от войната на Русия срещу Украйна. Според него следващата вълна, която ще се зададе, е от руски бежанци.

„Вече успяхме да устроим няколкостотин икономически бежанци от Русия, предимно висококвалифицирани инженери, които разбират каква ще бъде икономическата разруха, която се задава там и търсят за себе си и за семействата си по-добро бъдеще“, каза Лорер.

Според него страната трябва да се подготви организационно и законодателно и за посрещане на сериозни бройки на бежанци от Русия.

Броят на бежанците от Украйна от началото на войната, които остават в България надмина 100 000, а в цяла Европа те са над 4 милиона.

"Никой няма да плаща в рубли". Правителството уверява, че всички в ЕС са обединени срещу "Газпром"

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.