<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127228" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ицо Хазарта к...

Първа страна от ЕС ни обеща помощ след спирането на руския газ

27 Април 2022
0 28671

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е обещал на Кирил Петков помощ за България, след като Русия спря газовите доставки, предаде Reuters. Двамата лидери са обсъдили въпроса по телефона по-рано днес.

“Газпром” спира доставките на газ за България

“Премиерът каза, че Гърция ще помогне на България да се справи с новата ситуация, причинена от руските решения в енергетиката”, съобщи офисът на Мицотакис в изявление, без повече подробности.

Първа страна от ЕС ни обеща помощ след спирането на руския газ

Гръцки източник е заявил пред Reuters, че Атина може да помогне на София, като обърне потока по газопровода “Турски поток”. Това е механизъм, използван и преди.

Кирил Петков спомена за разговора си с Мицотакис в изказване преди началото на правителствено заседание. Той посочи, че правителството продължава да се фокусира върху газовата връзка с Гърция.

Какво пишат чуждите медии за спрения руски газ за България и Полша?

“Тази сутрин се чух с премиера Кириакос Мицотакис и той потвърди, че всичко върви по план. През юни физическото изпълнение на тази връзка ще бъде готово. Едновременно с това той потвърди и общи действия за диверсификация чрез втечнен газ”, допълни премиерът.

Първа страна от ЕС ни обеща помощ след спирането на руския газ

Министърът на финансите Асен Василев и енергийният министър Александър Николов отиват утре в Брюксел, за да договорят точни стъпки за действие.

Петков: Няма да се намалява подаването на газ към потребителите

Петков обяви още, че очаква общ отговор от страна на ЕС за спрените доставки и е получил изрично уверение за това от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя определи действията на Русия като изнудване.

Първа страна от ЕС ни обеща помощ след спирането на руския газ

Източник: DIR.bg
Снимки: БулФото
, iStock

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Дървосекачът

    28 Април 2022

    КремълБесовете са Агресор номерЕдно по ТазиПланета. ..а Ние Българ(к)ите - Имаме доста Вересии да си Вземем от тях. …ерго - Слава Укрaiнi ! …имате Невероятно висока гледаемост, и ако създадете Систематично емисии с уебкаст включване Отвсякъде - Ще Вспомогнете за много неща. Успех !

Реакции