Сигнализирай!

България е на първо място в ЕС по брой украински бежанци с временна закрила

Gospodari.com
Gospodari.com
12.05.2022 г.
31
0

България вече е на първо място в ЕС по брой украински бежанци с временна закрила. Това обяви председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева на брифинг в Министерския съвет. 

„Гражданите, които са напуснали Украйна заради войната, вече са над 6 милиона. Пристигналите у нас са 252 826. Към момента са останали 104 235 лица, които пребивават на територията на страната. Регистрираните с временна закрила към 12 май са 102 522-ма души. Сами разбирате, че вече приближаваме на 100% регистрирани по този аспект и страната излиза на първо място по брой регистрирани с временна закрила в държавите членки на ЕС”, уточни тя.

Има недостиг на хранителни продукти в центровете за бежанци вече втори месец (видео)

52 000 от тях са жени, а 40 658 са деца.

По нейни думи приоритет е интеграцията им в обществото.

Предвижда се до края на седмицата да бъде пусната специална дигитална платформа. В нея ще се събират данни за това колко от украинските граждани имат намерение да останат у нас след 31 май. Екип от анкетьори ще помагат за събиране на информацията.

Стана ясно и че след 31 май бежанците няма да бъдат настанени в хотели.

Зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев увери, че до момента няма данни за случаи на трафик на хора сред украинските бежанци.

59 000 украински бежанци трябва да напуснат хотелите у нас на 31 май (видео)

„За кратък период бяха обособени първоначални приемателни пунктове за временна регистрация. МВР оказва активно съдействие при транспортирането на украински граждани до местата за настаняване”, поясни Темелакиев.

А от Министерството на транспорта увериха, че е създадена организация за безпроблемното превозване на бежанци до центрове за настаняване.

„Имаме готовност бежанците да бъдат извозени на групи. Първи ще са възрастните хора, после майките с деца и накрая всички останали. Няма да разделяме семейства”, увери зам.-министърът на транспорта Владимир Върбанов.

Над 57 000 са украинските бежанци на издръжка от държавата у нас. Каква ще е съдбата им от 1 юни?

Директорът на Дирекция „Приобщаващо образование“ Грета Ганчева обясни, че има ред, по който родителите могат да подават заявления в образователната система. Към момента 84 украински деца са записани в детски градини у нас. В българските училища учат 439 украинци. За тях е осигурено допълнително обучение по български език.

България е на първо място в ЕС по брой украински бежанци с временна закрила

Източник: NOVA
Снимки: БулФото

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.