Сигнализирай!

Сенатът на САЩ гласува против правото на аборт (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
12.05.2022 г.
32
0

Сенатът на САЩ гласува против правото на аборт на територията на страната с 51 гласа от 100.

За да бъде разгледан законът от Горната камара на американския Конгрес бяха необходими 60 гласа. Демократите се опитваха да приемат закона преди Върховния съд на САЩ да вземе решение срещу "Роу срещу Уейд".

Правото на аборт в САЩ може да бъде ограничено (видео)

Финалното решение дали законът ще бъде напълно отменен или ще бъде включен към федералния закон, все още не е взето. Втората опция би запазила възможността на жените на абортират, без значение от щата в който са.

Федералните закони са над щатските.

Миналата седмица изтече информация, че се готви решение против делото от 1973 г. "Роу срещу Уейд". Тогава Върховният съд на САЩ реши, че Конституцията на страната дава правото на жени за аборт и закриля бременните жени от последици, ако вземат решение да терминират бременността си. Под последици се има предвид, че бащата, неговото семейството или щата, не могат да съдят майката.

Спорният закон за забраната на абортите в Тексас отново влезе в сила

Отмяната на "Роу срещу Уейд" би довела до възможността жени, които искат да прекратят бременността си, да бъдат съдени и лишавани от свобода. Както и възможността на всеки щат да реши дали терминирането на бременността е разшерено на територията му. Щатът би имал възможност да налага всякакви ограничения на репродуктивните права на жените.

Преди гласуването над 20 конгресмени, повечето от тях жени, организираха шествие от долната до горната камара на Конгреса, скандирайки "моето тяло, моето решение".

Смъртта на млада полякиня, заради забрана за аборт, изкара хиляди поляци на протест (видео и снимки)

Бурни протести върлуват из САЩ. Жени и мъже от цялата страна протестират срещу ограничението на правата на жените над телата им и възможността им да получат адекватно здравеопазване.

Сенатът на САЩ гласува против правото на аборт

Източник: BBC
Снимки: iStock

Видео: CBS Evening News

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.