Сигнализирай!

Северна Корея потвърди първи случай на Covid-19, Ким затвори цялата държава

Gospodari.com
Gospodari.com
12.05.2022 г.
18
0

Северна Корея потвърди първи случай на Covid-19, Ким затвори цялата държава.

Като "най-тежката национална извънредна ситуация" определиха появата на първо огнище на коронавируса властите в страната. Пхенян наложи нациоанален локдаун в градове и региони, слад като държавните медии съобщиха за първи регистриран случай на Омикрон в столицата, предават агенциите.

Associated Press отбелязва, че към месец март страната не е обявила случаи на заразени с Covid-19. Световната здравна организация пък няма данни за ваксинирани граждани на авторитарната държава.

AP

Това е първото публично признание за Covid инфекция в страната, която отказа да приеме международна помощ за ваксинация, а сега затвори границите си.

Властите потвърдиха, че пробите, взети от пациенти с треска в столицата Пхенян, са идентични със силно заразния вариант омикрон, съобщава Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

AP
Лидерско обещание от Ким Чен Ун

Лидерът на Корейската народнодемократична република Ким Чен Ун обеща да преодолее "неочакваната криза". За целта се въвежда строга система за карантина.

Ким нареди на всички градове и региони на страната да се "затворят строго", за да предотвратят разпространението на коронавируса. Той заяви, че ще бъдат мобилизирани медицински запаси за спешни случаи, предава КЦТА.

Северна Корея призна за “тежък инцидент”, свързан с борбата с Covid-19

При обявяването на пандемията през 2020

Изолираният Север наложи строги карантинни мерки, включително блокиране на границите, откакто пандемията започна в началото на 2020 г. През юли същата година Ким обяви извънредно положение и наложи локдаун на Кесон, близо до границата с Южна Корея, за три седмици, след като мъж, който избяга на юг през 2017 г., се завърна в града, показвайки симптоми на коронавирус.

AP
По данни на СЗО

По последните данни на Световната здравна организация (СЗО), 64 207 от над 24,7 милиона души в Северна Корея са преминали тестове за Covid-19; всички бяха отчетени като отрицателни към 31 март.

Северна Корея потвърди първи случай на Covid-19, Ким затвори цялата държава

Източник: Associated Press, Dir.bg

Снимки: AP

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.