Сигнализирай!

За първи път от 30 години Франция ще има жена премиер - коя е Елизабет Борн (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
17.05.2022 г.
23
0

За първи път от 30 години Франция ще има жена премиер, предаде БНТ.

Президентът Еманюел Макрон номинира за поста досегашния министър на труда Елизабет Борн. Тя ще наследи Жан Кастекс, който вчера подаде оставка.

Досега Франция е имала само една жена министър-председател - Едит Кресон, заемала поста в началото на 90-те години при президента социалист Франсоа Митеран.

Франция преизбра Макрон с убедителна победа (видео)

30 години след Едит Кресон в Матиньон отново влиза жена. Тя е Елизабет Борн.

"Искам да посветя тази номинация на всички малки момичета и да им кажа да следват докрай мечтите си и че нищо не трябва да спира битката за мястото на жените в обществото", заяви Елизабет Борн, номинирана за премиер на Франция.

Снимка: БНТ

Елизабет Борн е родена на 18 април 1961 година в Париж. По образование е инженер. Завършила е престижното Национално инженерно училище и Политехническия институт. Определя се като представителка на левицата, защитничка на социалната справедливост и равните възможности.

Технократ и лоялен съюзник на френския президент, част от лявото крило в партията му.

Три пъти е била министър - досега оглавяваше министерството на труда, заетостта и икономическата интеграция. Преди това е министър на екологичния преход и на транспорта в правителството на Макрон.

Няма да е скучно. Какво става във Франция седмици преди изборите?

Сред постиженията ѝ е спад на безработицата във Франция, която достигна най-ниските си нива от 15 години. При младежите - дори 40 години. Тя разработва така наречения план "един младеж, едно решение", който предвижда мащабно финансиране за професионална подготовка на младите хора.

Реформите, които въвежда, често ѝ навличат критики.

Описват Елизабет Борн като работохолик, а сред задачите ѝ в бъдещото правителство е да реализира пенсионната реформа на Макрон и да ускори климатичните политики във Франция.

Номинацията ѝ предизвика нееднозначни реакции.

Проучване от април сочи, че 45% от французите признават, че не знаят коя е тя. Макар и непопулярна в страната си, тя става поредната жена лидер в Европа.

Източник и видео: БНТ

За първи път от 30 години Франция ще има жена премиер - коя е Елизабет Борн (видео)

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.