Сигнализирай!

"Интелектуален холокост": СЕМ предвижда санкции за предаването "Ергенът"

Gospodari.com
Gospodari.com
19.05.2022 г.
35
0

Остри критики към реалити формата" Ергенът" бяха отправени от новите членове на Съвета за електронни медии на първото им заседание. Най-рязко се изказа председателката на СЕМ Соня Момичилова, която определи предаването като "интелектуален холкост" и поиска санкции за медийния доставчик (в случая "Би Ти Ви Медиа Груп").

Каквото жените си направят сами, никой друг не може да им го направи (Коментарът на „Господарите“)

Членовете на регулатора обсъдиха доклад на Дирекция "Монторинг и анализи". В СЕМ са постъпили 44 писма на зрители, които осъждат предаването заради "пошлото, сексистко, унизително и обидно за жените и легитимиращо балканския мачизъм съдържание".

снимка: bTV
Докладчикът отбеляза, че според зрителите форматът разпространява отвратителни послания.

А освен това и излъчва кадри на психологически тормоз и прекомерна употреба на алкохол. В епизода, излъчен на 13 май, една от участничките нарече своя конкурентка "българско зло" и я заля с чаша алкохол, се дава пример в доклада.

Скромните желания на Виктория от “Ергенът” (видео)

Отбелязва се и че в нарушение на Закона за радиото и телевизията Би Ти Ви е излъчила първите четири епизода на предаването, без да се упомене изрично, че има продуктово позициониране. Докладчикът допълни, че са предприети административни действия спрямо тази констатация. И отбеляза, че тъй като предстои втори сезон на предаването, е необходимо да се изпрати писмо до доставчика, който да бъде уведомен за негативните реакции.

След представянето на доклада членовете на съвета изразиха становища по темата.

Първа се изказа назначената с указ на президента Румен Радев Габриела Наплатанова. Доскоро тя бе репортер именно в Би Ти Ви. Наплатанова изтъкна, че телевизията им функция да забавлява, а в други медии са минавали "далеч по-скандални неща".

Дойде ли време за пране в „Ергенът“ (видео)

Най-остра в изказванията си бе Соня Момичилова, в чиято професионална биография стои авторството на текста на песента "Ще ти скъсам г**за" и други хитове от албума на "Ку-ку" - "Ръгай чушки в боба" от 1993 г. Момчилова каза, че първоначално не е смятала да вземе отношение по темата, но заради последния епизод на предаването било редно да се помисли за санкция за телевизионния доставчик.

"Несъстоятелно е да твърдим, че телевизията е само източник на забавление. Отдавна не е така. Телевизията отдавна утвърждава поведенчески модели. Тук не само ориенталщината се онагледява и поощрява, ами се демонстрира кичозен хедонизъм и напудрено епикурейство", заяви тя.

И подчерта: "Интелектуален "Холокост" е това предаване, насаждат се неприемливи модели и ние носим огромна отговорност".

„Ергенът“ – шпагати, подаръци и отчаяни опити за внимание (видео)

В крайна сметка след поредицата изказвания членовете на медийната комисия се споразумяха да повдигнат дискусия по въпроса. А също и да поискат становища от психолози за ефекта на предаването върху детската психика. Ще се поиска среща с медийния доставчик, за да се обсъдят проблемите.

Тепърва трябва да се проведе заседание, на което да се определят видът и размерът на санкцията.

Източник: Дневник

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.