Сигнализирай!

Директорът на НАСА Бил Нелсън на посещение у нас

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 4 часа
168
0

Директорът на НАСА Бил Нелсън на посещение у нас. Той изнесе лекция пред студенти в Софийския университет. Визитата става година след като България стана част от "Артемида". Споразумението за стратегическо международно партньорство в областта на космическите технологии и изследването на Луната и Марс, пише БНТ.

На повече от 9 хиляди километра от централата на НАСА, шефът на космическата агенция Бил Нелсън призна:

"Смятам ли, че има извънземен живот? Да, мисля, че има. При толкова голям Космос, който дори не може да си представим. Възможно ли е да има друга планета с условия като на Земята? Разбира се, че е. Именно затова копаем на Марс. Затова марсоходът "Пърсивириънс" прави дупки, големи колкото цигарена кутия, събира пробите в титаниеви контейнери. След години, когато вземем тези 32 контейнера с проби оттам, където предполагаме, че е имало вода - ще получим ясен отговор, дали е имало следи от живот на Марс".

Но преди Марс, има друга цел, само на 3 дни път от Земята.

"Ние няма да ходим този път на Луната, просто, за да покажем, че можем да отидем, това го направихме преди 50 години. Отиваме на Луната, за да се научим да живеем при такива условия, за да се научим как да съществуваме и какви техники технологии ще са необходими, за да продължим към следващата стъпка - да изпратим хора на Марс", коментира Бил Нелсън.

Преди бъдещите мисии до Луната и Марс, пред космическата агенция има друг проблем - ще може ли да осъществи ротационни полети през 6 месеца до Международната космическа станция. Целта е "Спейс Екс" и "Боинг" да се редуват. Цел, която към момента изглежда невъзможна заради техническите трудности, които капсулата "Старлайнер" на "Боинг" изпитва. Евакуацията на двамата астронавти, които се оказаха блокирани в околоземна орбита, се очаква да бъде през февруари догодина.

"Когато става въпрос за човешки животи. Ние загубихме 17 астронавти. Трима в пожара по време на първата мисията Аполо. А останалите по време на полети на совалките Челинджър и Колумбия. Така че няма да поемаме непремерен риск, докато не разберем защо оборудването не работи коректно. Това беше лично мое решение - да върнем капсулата „Старлайнер“ празна. Сигурен съм и съм убеден, че „Боинг“ ще оправят оборудването и ще могат да участват в ротационни полети през 6 месеца до Международната космическа станция", каза още Бил Нелсън.

Вече сме част от проекта Artemis на НАСА (видео)

У нас Бил Нелсън изнесе лекция пред студенти, предвидена е и среща с българска компания за малки сателити.

"Първото, което предложих на президента ви, е че трябва да има български астронавт. Космическият бизнес е начин вашата икономика да расте. И България има невероятно бъдеще", посочи той.

Така погледите са отправени отново към звездите - посока, която България сама решава дали да поеме.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.