Сигнализирай!

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Gospodari.com
Gospodari.com
20.05.2022 г.
33
0

На 16 май McDonald's обяви, че напуска Русия и продава местния си бизнес - заради войната, "хуманитарната криза" и "непревидимата оперативна среда". Американската верига за бързо хранене обяви, че проучва възможностите да продаде "цялото си порфолио от ресторанти на местен купувач". Новите заведения, които ще се отварят на мястото на McDonald’s, няма да могат да използват името, логото и менюто на компанията, пише Булевард България.

Кои са предполагаемите купувачи?

Според руските медии, бизнесът на McDonald's в Русия ще отиде при един от големите оператори на франчайзи в страната. Вариантите са регионалната мрежа от предприятия за обществено хранене „СПП“ – собственост на Кайрат Боранбаев, компанията „ГиД“ – собственост на Александър Говор, и „Развитие Рост“, собственост на „Росинтер“.

Казахстанският бизнесмен Кайрат Боранбаев

Източници на руския бизнес сайт The Bell посочват Кайрат Боранбаев, един от най-заможните бизнесмени в Казахстан, като потенциален купувач. В момента компанията управлява ресторанти на McDonald's в регионите Свердловск, Оренбург, Челябинск, Курган, Тюмен и Киров. Боранбаев притежава и франчайз на McDonald's за Казахстан и Беларус.

McDonald’s най-накрая напуска Русия

Руският всекидневник „Комерсант“ пише същото. Според изданието западната компания е намерила купувач още в края на миналата седмица, а сделката вече е на финален етап. Освен това споразумението ще бъде от „непаричен характер“. По-скоро приятелско прехвърляне на активи с устно споразумение за възможността за завръщане в Русия след разрешаване на геополитическите конфликти.

Кайрат Боранбаев е включен в списъка на най-богатите бизнесмени в Казахстан, а състоянието му се оценява от Forbes на 590 млн. долара. Бизнесменът е близък до семейството на бившия казахстански президент Нурсултан Назарбаев. А дъщерята на Боранбаев бе омъжена за внука на Назарбаев - Айсултан.

Петролният бос Александър Говор

Според друг източник на The Bell бизнесът на McDonald's в Русия може да бъде купен от компанията „ГиД“. Тя е собственост на петролния бос Александър Говор. Към средата на март 2022 г. „ГиД“ управлява 25 ресторанта на McDonald's в Новосибирск, Бердск, Томск, Кемерово, Новокузнецк, Барнаул и Красноярск.

Александър Говор притежава и компанията за рафиниране на петрол NefteChemService, хотел Park Inn и мрежа от частни клиники Grand Medica в Новокузнецк, казва руската бизнес медия The ​​Bell.

„Росинтер“ - собственост на Ростислав Ордовски-Танаевски Бланко

В Русия има трети франчайз на McDonald's. Това е компанията "Развитие на растежа", собственост на холдинга "Росинтер". Тя управлява обектите на McDonald’s, намиращи се на жп гарите и летищата в Москва и Санкт Петербург. Източник на The Bell обаче каза, че холдингът "не е компанията, която разработва McDonald's".

McDonald’s напусна Русия, а на негово място дойде “Дядя Ваня”

McDonald's обяви, че напуска Русия за постоянно - 30 години след отварянето на първия ресторант в страната - два месеца, след като временно затвори своите 850 ресторанта. Гигантът посочи, че притежанието на бизнес в Русия вече не е възможно и е несъвместимо с ценностите на компанията. Според руското издание на Forbes новите собственици могат да отворят вратите на бившите заведения за бързо хранене още в средата на юни. Тази информация се тиражира и от официозни руски източници като РБК и ТАСС.

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Източник: Булевард България
Снимки: iStock
Видео: Pexels

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.