Сигнализирай!

Петков очаква провокации от групи, които не искат добросъседство между България и РСМ (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
23.05.2022 г.
26
0

Най-важното за правителството на България и за правителството на Република Северна Македония в този момент е двете страни да имат конструктивен диалог, чрез който да продължат в посоката на добросъседство, която и двете страни искат. Това заяви министър-председателят Кирил Петков след срещата си в Рим с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. В разговора участваха още външните министри на двете държави Теодора Генчовска и Буяр Османи.

Радев иска да чуе мнението на Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Снимка: Министерски съвет

Петков коментира, че в следващите седмици очаква провокации от групи, които не искат добросъседство между България и РСМ.

„Не трябва да допускаме провокации да задават дневния ред на двустранните ни отношения“, заяви премиерът.

Кирил Петков обясни защо свикването на Консултативния съвет по национална сигурност за състоянието на преговорите между България и Северна Македония е добра стъпка.

Петков призова Радев да свика Консултативния съвет за преговорите със Северна Македония (видео)

"Форматът коалиционен съвет е много важен и аз ще го свикам. Но на нас ни трябва по-широк консенсус и затова трябва и опозицията да бъде информирана. Много е важен този въпрос, за да бъде ограничен само до една група от партии", аргументира се министър-председателят.

Петков изрази готовност да разговаря с президента Румен Радев и добави, че свикването на КСНС е добра следваща стъпка, на която ще може да бъде обсъдено постигнатото за изминалите шест месеца.

Петков опроверга слуховете в общественото пространство за еднолични или едностранни решения. Той заяви, че с македонския си колега Димитър Ковачевски не са се обвързвали със срокове за падане на ветото за преговори на Северна Македония с ЕС.

Източник и видео: bTV

Петков очаква провокации от групи, които не искат добросъседство между България и РСМ (видео)

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.