Сигнализирай!

ФБР осуети план за опит за убийство на Джордж Буш

Gospodari.com
Gospodari.com
25.05.2022 г.
19
0

ФБР осуети план за опит за убийство на Джордж Буш.

Изчезнал специалист по криптовалута: Проверяват данни от мобилните оператори (видео)

ФБР осуети план за опит за убийство на Джордж Буш

По случая беше арестуван иракски гражданин, живеещ в Кълъмбъс, Охайо. Той е изправен пред федерални обвинения, свързани с предполагаем заговор за убийството на бившия президент Джордж У. Буш. Това съобщи Министерството на правосъдието на САЩ.

Шихаб Ахмед Шихаб е обвинен в подпомагане и подстрекателство при опит за убийство на бивш служител на Съединените щати. Както и в имиграционно престъпление за предполагаемия му опит да доведе нелегално чужди граждани в Съединените щати.

Министерството на правосъдието твърди, че Шихаб е планирал да преведе нелегално четирима иракски граждани. Те са били част от заговора. Съдебните документи, получени от CNN, описват разузнаването от страна на Шихаб. То включва шофиране до квартала на резиденцията на Буш в Далас.

Коментарът

"Президентът Буш има цялото доверие на света в Тайните служби на Съединените щати. А и на нашите правоприлагащи и разузнавателни общности."

Това каза в изявление началникът на кабинета на Буш Фреди Форд.

Разследването беше разкрито в заявление от 23 март, подадено под печат, в което се иска заповед за обиск на телефонни записи на лице. Това лице е идентифицирано в документите като Шихаб Ахмед Шихаб. Той влиза в САЩ през септември 2020 г.

ФБР разкрива заговора чрез поверителни информатори. Един от тях записва дискусии за заговора за убийството с Шихаб на срещи. Това става в края на миналата година и през пролетта, показват документите. В документите няма предположение, че бившият президент някога е бил в опасност.

За заявлението за арест, подадено в Южния окръг на Охайо, беше съобщено за първи път от Forbes.

Адвокатът на Шихаб не отговаря веднага на искания на CNN за коментар.

Твърди се, че един от тези разговори се е случил през ноември по време на пътуване. В него Шихаб и информаторът са пътували от Кълъмбъс до района на Детройт и обратно. Това е според жалба, подадена в съда, която беше оповестена публично във вторник.

Твърди се, че по време на срещата през ноември Шихаб е казал на информатор на ФБР, че "искат да убият бившия президент Буш". Причината: смятат, че "той е отговорен за убийството на много иракчани и разбиването на цял Ирак".

Шихаб се описа като "войник, чакащ указания от ръководството на Катар". В същата записана среща той твърди, че е част от отвъдморска група. Нарича я "Ал-Раед", което означава "Гръм".

В жалбата се казва, че Шихаб е казал на информатора, "че групата "Ал-Раед"не е свързана с ISIS. Но той се надява, че ISIS ще одобри и сътрудничи в убийството на Буш.

Още срещи

През февруариШихаб и информаторът отиват с колата до квартала на резиденцията на Буш в Далас. Тъй като Шихаб твърди, че е снимал видеозаписи на портата за достъп до квартала и околността.

По време на февруарските срещи Шихаб и информаторът пътуват и до института Джордж У. Буш. Там се разхождат пеша. Шибаб прави видеозаписи на библиотеката и офиса на института.

През следващия месец информаторът се среща с Шихаб в Колумб. Шихаб уж преглежда огнестрелни оръжия и униформа на американския граничен патрул, които информаторът представил на Шихаб. В съдебните документи се казва, че огнестрелните оръжия и униформите са предоставени на информатора от ФБР.

Друг сюжет

През 2021 г. федералните следователи следят Шихаб, докато той се опитва да помогне в трафик на хора към Съединените щати. Отделен поверителен източник, работещ с ФБР, е обсъждал с Шихаб да доведе брат му в САЩ. Братът е фиктивен. Но Шихаб все пак обяснява как 40 000 долара биха могли да свършат работата, като докарат човека през Мексико и в САЩ.

Окончателното плащане от $20 000 е трябвало да бъде предадено в Starbucks в Охайо. Шихаб спрял до Starbucks, сам, в стар син миниван, четири дни преди Коледа 2021 г.

Източникът на ФБР е записал срещата и е платил на Шихаб в брой.

"Взаимодействието беше координирано под ръководството на ФБР", заяви Министерството на правосъдието в прессъобщението си относно обвиненията на Шихаб във вторник.

По време на дискусиите за брата Шихаб говори за вкарването на други бежанци в САЩ, включително двама души, свързани с Хизбула, казаха следователите в заявлението за заповед за обиск.

По делото е насрочено заседание за задържане под стража за 13 часа. В петък, американската прокуратура на Южния окръг на Охайо съобщи за CNN.

Източник: Днес

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.