Сигнализирай!

Коалиционният съвет се събира заради Северна Македония

Gospodari.com
Gospodari.com
27.05.2022 г.
28
0

В петък вечер ще има заседание на коалиционния съвет по темата Северна Македония. Това съобщи депутатът от ИТН Станислав Балабанов, цитиран от Mediapool. По думите му, партията ще отиде, за да разбере защо изобщо се събира съветът. Според него позицията на България по темата е ясна.

Въпросът със Северна Македония предизвиква сериозно напрежение в управляващата коалиция. Наскоро Кирил Петков поиска президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), за да се обсъди темата. Държавният глава не се съгласи и каза, че първо трябвало да говори с Петков.

Радев иска да чуе мнението на Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Петков: Гориво има, паниката е хибридна атака, организирана от ГЕРБ
Булфото

На сходна позиция са и от ИТН. Балабанов коментира, че според него няма нужда от такова заседание. На въпрос дали има напредък между преговорните групи, той заяви, че не знае. Но подчерта, че това, което виждал от страна на РСМ, влошавало процеса.

Зам.-председателят на парламента Кристиян Вигенин от БСП заяви, че няма основание за вдигане на ветото по отношение на Северна Македония. Според него в преговорите не е бил постигнат напредък. Вигенин обаче се съгласи с искането за свикване на КСНС, за да се изясни на какъв етап сме и какви са предложенията на правителството

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира от своя страна, че е "въпрос на национален интерес на България РСМ да бъде член на ЕС, след като изпълни нашите очаквания".

България настоява македонските българи да бъдат записани наравно с останалите народности в Конституцията на Република Северна Македония. Искането ЕС да стане гарант за спазването на българските интереси, пък не се приема от страните членки, които не са склонни да вкарват на европейско ниво двустранни въпроси.

Коалиционният съвет се събира заради Северна Македония

Източник: Mediapool

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.