Сигнализирай!

Китай организира военен патрул около Тайван след нови коментари от Вашингтон (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
01.06.2022 г.
19
0

В сряда китайската армия обяви, че е организирала военен патрул за готовност в морските и въздушни пространства около Тайван, съобщи Булевард България, позовавайки се на Reuters. Действието е определено като "наложителен отговор на споразуменията между Вашингтон и Тайпе".

Китай определя Тайван като своя територия и активизира военните си маневри покрай острова през последните две години. Всичко това е в опит чрез натиск да усмири претенциите за суверенитет. Същевременно обаче САЩ подкрепя местното демократично управление. Нещо, което Пекин не приема никак добре.

Спорът за Тайван: времето работи за Пекин

През миналата седмица американският президент Джо Байдън каза, че САЩ са готови за военна намеса, ако Китай реши да атакува острова. Последва отговор от Народната освободителна армия.

Колко силна е армията на Китай: числа и факти

"Напоследък САЩ често предприема стъпки по казуса "Тайван". Казват едно, а правят друго, провокирайки подкрепа за тайванските сили, борещи се за независимост. Това ще тласне Тайван в опасна ситуация," гласи становището на Пекин.

iStock

В понеделник бе забелязано най-голямото нахлуване на китайски сили в тайванската зона за противовъздушна защита от януари насам. Министерството на отбраната на острова съобщи, че е изпратило изтребители, които да предупредят 30-те вражески самолета.

Защо изчезват хора в Китай?

Не се е стигнало до престрелки, тъй като китайските летци не са се намирали над тайванското въздушно пространство. Те са в идентификационната зона покрай частично признатата държава. Местното управление твърди, че желае мир, но изразява готовност да се защитава, ако това е нужно.

Китай има военните възможности да превземе острова, но ще му струва скъпо
iStock

Ако Пекин реши да атакува Тайван, дори САЩ трудно може да се противопостави на подобно нападение. Според анализатори Китай има повече войски, повече ракети и повече кораби от отбранителите и техните потенциални съюзници като САЩ и Япония.

Китай печели от инвазията на Русия срещу Украйна

Макар такова настъпление да изглежда много възможно и да се окаже успешно, то ще е съпроводено от изключително много загуби. Преобладаващото мнение е, че подобна инвазия би била по-опасна и сложна от десанта в Нормандия по време на Втората световна война, който води до близо половин милион жертви.

Китай организира военен патрул около Тайван след нови коментари от Вашингтон

Източник: Булевард България
Снимки: iStock
Видео: YouTube/DW

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.