Сигнализирай!

С какво култовото яке на Том Круз от Top Gun вбеси Китай?

Gospodari.com
Gospodari.com
04.06.2022 г.
36
0

Продължението на "Top Gun" успя да вбеси Китай - при това съвсем наистина, пише "Сега" .

Но с какво?

Ябълката на раздора е якето на главния персонаж, което стана култово след първия филм през 1986 г., и което виждаме отново в Top Gun: Maverick. То е украсено със знамето на Тайван, като това провокира цензурата в Китай. Азиатската държава не признава Тайван като автономна нация и претендира, че самоуправляващият се остров е част от територията ѝ. 

Том Круз отказа да снима “Топ Гън 2” без Вал Килмър, който загуби гласа си след битка с рака

Twitter

Флагът обаче липсваше в първия трейлър на филма, разпространен още през 2019 г. Тогава мнозина си помислиха, че това се прави, за да угоди на китайската цензура.

Том Круз с почетна “Златна палма” в Кан, докато Top Gun прави триумфалното си завръщане на екрана (трейлър и снимки)

Една от възможните причини за "корекцията" на дрехата бе инвестицията на китайския технологичен гигант Tencent Holding, който трябваше да бъде копродуцент на филма заедно с "Парамаунт".

Продукцията се забави с две години заради пандемията от Covid-19. Tencent оттегли участието си, а знамето на Тайван - и това на Япония - отново заеха мястото си върху коженото пилотско яке на Том Круз. Двете нашивки отбелязват боевете, в които е участвал бащата на героя Пийт "Маверик" Мичъл като военен пилот в Япония и Тайван през 1963-1964 г. 

"Директорите на Tencent се оттеглиха от участие в 170-милионната продукция заради тревогата, че китайската комунистическа партия може да се разгневи от връзките на компанията с филм, възхваляващ американските военни", коментира Ерик Шварцел в "Уолстрийт джърнъл". 

Китай може да не е доволен, но реакцията в независим Тайван не закъсня.

По време на премиерната прожекция на Top Gun: Maverick  в Тайпе публиката избухнала в аплодисменти, виждайки знамето върху якето на Том Круз, пишат местни медии. 

Холивуд има дълга традиция на съобразяване с китайската цензура - премахвайки определени кадри или диалози и дори пренаписвайки цели епизоди от блокбастърите си, за да си осигури допълнителна печалба от необятния китайски пазар. В случая обаче решението е друго.

Продължението триумфира в боксофиса и без помощта на китайската публика. Само за седмица филмът спечели 390 милиона долара от световния пазар, превръщайки се в една от най-доходоносните премиери от началото на пандемията досега. 

С какво култовото яке на Том Круз от Top Gun вбеси Китай ?

Източник: "Сега"

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.