Сигнализирай!

Български астроном води изследване за откриването на нова екзопланета

Gospodari.com
Gospodari.com
13.06.2022 г.
25
0

Българският астроном д-р Трифон Трифонов е водещ автор в изследване за откриването на екзопланетата HD 33142d. Това съобщиха от пресцентъра на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

HD 33142d е третата в звездната система. Масата ѝ е подобна на тази на газовия гигант Сатурн, орбиталният ѝ период е само около 90 дни, а откриването ѝ се докладва за първи път пред научната общност.

Българин откри нова близка екзопланета (видео)

Новата научна публикация съобщава за откриването на нова екзопланета около звездата HD 33142. Тя тъкмо е започнала да навлиза в крайните етапи от звездната еволюция, в т.нар. стадий на червен гигант.

Към момента има открити над 5080 екзопланети около далечни звезди. Тяхното изследване е важно, защото подпомага за разбирането на процесите на планетообразуване и за анализ на стабилността на всички планетни системи.

Учени откриха екзопланета с невероятно екстремни горещини

Д-р Трифонов е от Института по астрономия "Max Planck" в Германия и катедрата "Астрономия" към Физическия факултет на СУ. Резултатите от новото му проучване са приети за публикуване в престижното списание "The Astrophysical Journal". Работата му е подкрепена от проекта EXO-RESTART, финансиран от Фонда "Научни изследвания" по Националната научна програма "ВИХРЕН- 2021", посочиха от пресцентъра на СУ.

Международният екип учени зад изследването, ръководено от д-р Трифонов, използва оригинални и архивни данни от спектрографите FEROS и HARPS в обсерваторията Ла Сия, Чили, част от Европейската южна обсерватория, и от спектрографа HIRES, инсталиран в обсерваторията "Кек" на Хаваите.

Български астроном води изследване за откриването на нова екзопланета

Източник и снимка: СУ "Св. Климент Охридски", Cornell University
Видео: БНТ

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.