Сигнализирай!

Politico: България е изправена пред 4-ти поредни избори. Кой печели от това?

Gospodari.com
Gospodari.com
20.06.2022 г.
11
0

Правителството на Кирил Петков е изправено пред опасност да изгуби вота на недоверие. А държавата - да се запъти към четвърти поредни избори след април 2021 г. Това рискува да провали плановете на България за включване в еврозоната до 2024 г. и да облагодетелства ГЕРБ и проруски партии като "Възраждане" и "Български възход", пише Politico.

Външно министерство е работило по френското предложение за РСМ, а не Кирил Петков

Въпреки силните исторически връзки на България с Москва, Петков направи впечатление с готовността си да преследва по-ясен пронатовски дневен ред и отстрани своя министър на отбраната (Стефан Янев), когато той преповтори кремълските опорни точки непосредствено след началото на руската инвазия в Украйна.

Кирил Петков: Няма да предадем държавата за нищо на света (видео)

Намерението на премиера да покаже сериозно отношение към ангажимента си за борба с корупцията обаче беше компрометирано от скандала с ареста на Бойко Борисов. Той не само беше атакуван "от силно противоречивия главен прокурор", както Politico описа Иван Гешев, но и беше обявен за незаконен от съда в София заради процедурни дефекти.

Протестиращи освиркваха депутати от „Възраждане“ (видео)

Тошко Йорданов през 2021: Който гласува каквото и да е с ГЕРБ, е предател към гражданското общество (видео)

Вотът на недоверие беше предшестван от внезапното оттегляне на подкрепата на Слави Трифонов.

Като причина за това той посочи несъгласието си с позицията на Петков за РСМ.

Голяма част от политическия дебат обаче се фокусира върху това дали Трифонов не се опитва да свали правителството поради други причини. И по-точно, причини свързани с влиятелната олигархична мафия в България, която би била ощетена, ако Петков изпълни обещанието си за битка срещу корупцията. Тази интерпретация се възприема от няколко членове на ИТН. Вече 6 депутати подкрепиха Кирил Петков именно защото смятат, че собствената им партия застава на страната на мафията.

След вота на недоверие: какво ще се случи в България?

Кирил Петков, Асен Василев и Никола Минчев слязоха при протестиращите (видео)

Дори с помощта на отцепниците от ИТН обаче коалицията на Петков има 6 гласа по-малко от абсолютното мнозинство. Politico цитира политолога Даниел Смилов, според когото "на този етап изглежда слабо вероятно кабинетът на Кирил Петков да оцелее след вота на недоверие".

Външно министерство е работило по френското предложение за РСМ, а не Кирил Петков

Петков се опитва да покаже, че не се страхува от евентуална загуба. Както и че не се е отказал от желанието да открие допълнителни гласове сред депутатите до сряда.

Граждани се събират в подкрепа на кабинета и в защита на демокрацията

Вотът на недоверие беше предложен от ГЕРБ. Партията на бившия премиер Бойко Борисов, който управляваше държавата в по-голямата част от миналото десетилетие. Сега той обвинява правителството на Петков, че не успява да се справи с инфлацията и критикува финансовата му политика.

Международни медии: Ще падне ли кабинетът на Кирил Петков

Евентуални нови избори вероятно биха облагодетелствали ГЕРБ

Както и проруски политически партии като "Възраждане" или новосформираната "Български възход".

"ГЕРБ и ДПС може да се опитат да извлекат полза от поляризацията в българското общество и да се позиционират като антикремълски алтернативи спрямо проруските партии", коментира още Смилов.

Кирил Петков: Мафията загуби коалиционния си партньор (видео)

"Хората не са забравили протестите от 2020 г. срещу кабинета на Борисов. Може да използват тези избори за ясно заявяване на разочарованието им от статуквото", допълни той.

Неспособността на държавата да отбележи какъвто и да е напредък срещу масово разпространената корупция (която често се захранва с пари от еврофондовете) е един от основните проблеми за българските избиратели, коментира още изданието.

Politico: Българското правителство е пред разпад

Източник: Булевард България
Снимки: БулФото

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.