Сигнализирай!

Украйна спечели войната за борша

Gospodari.com
Gospodari.com
01.07.2022 г.
25
0

Украйна спечели войната за борша, пише в. Сега.

Украинският борш бе включен в защитения списък на ЮНЕСКО на днешното извънредно заседание на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство.

"Победата във войната за борша е наша!" – написа министърът на културата на Украйна Олександър Ткаченко в профила си в Telegram.

Той пояснява, че решението на ЮНЕСКО е взето във връзка с обръщение на украинското правителство, изпратено до организацията през месец март 2021 г.

ЮНЕСКО ще разгледа спешно предложение боршът да бъде обявен за украинско културно наследство

Снимка: iStock

Битката за ястието от цвекло, зеле и картофи започна много преди пълномащабната война, припомня Ткаченко. Руското външно министерство многократно обявяваше борша за "руско традиционно и национално ястие". През април говорителката на Кремъл Мария Захарова заяви, че в Украйна "кулинарни книги са забранявани, рецептата е пазена в тайна и е забранено ястието да се готви". "Защо да не може да си поделим борша?" - запита реторично тя.

Ткаченко обаче припомни, че в същото изявление Захарова е нарекла украинския борш "манифестация на екстремизъм и нацизъм".

"Ние бихме се радвали да споделим борша и рецептите за него с всички цивилизовани страни. И даже с нецивилизованите, за да си имат и те нещо хубаво, вкусно и украинско. Но помнете и бъдете сигурни: ще спечелим тази война - така както спечелихме войната за борша", завършва той.

Източник: в. Сега

Видео: NOVA

Украйна спечели войната за борша

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.