Сигнализирай!

Вижте с колко поскъпнаха токът и парното

Gospodari.com
Gospodari.com
01.07.2022 г.
23
0

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което се утвърждават цени в сектор „Електроенергетика“ за новия регулаторен период 1.07.2022 - 30.06.2023 г. От 1 юли цената на електроенергията за битовите потребители се повишава с 3,4%.

Ударно приемане на актуализацията, компенсациите за бизнеса остават

Снимка: NOVA
Ръстът на тока

За клиентите на „Електрохолд Продажби“ /ЧЕЗ/ изменението на крайната цена е с 2,70 %, за „ЕВН България Електроснабдяване“ – с 3,47 %, за клиентите на „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ – с 4,45 %. В тези цени са включени както цената на електроенергията, така и цените на мрежовите услуги.

За да сведе до минимум увеличението за битовите потребители КЕВР e предприела три мерки: премахва компонентата задължения към обществото, увеличава квотата на АЕЦ „Козлодуй” от 20% на 30% за новия ценови период 2022/2023, както и премахва премиите за значителна част от ВЕИ производителите, като пренасочи освободения финансов ресурс за намаляване на цените на битовите клиенти.

От КЕВР уточняват, че цените на електроенергията за битовите потребители в България остават най-ниските в цяла Европа.

„Това защитава българските домакинствата от шоковото повишение в резултат на войната в Украйна, при което цената на електроенергията в битовия сектор се повиши с 45% в останалата част на континента”, уверяват от регулатора.

Решението е взето след предварително проведени открито заседание и обществено обсъждане с участието на заинтересованите страни - омбудсмана, БФИЕК, БТПП, Асоциация свободен енергиен пазар, граждански организации и сдружения. В окончателното решение са отчетени всички предложения, направени по време на обсъждането, допълват от КЕВР.

Снимка: NOVA
Цената на парното

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което цената на топлинната енергия за битовите потребители за новия регулаторен период 1.07.2022 - 30.06.2023 г. ще бъде увеличена средно с 29,73 % за цялата страна.

За битовите потребители на „Топлофикация София“ утвърдената цена остава 137,86 лв./MWh, при сегашна цена 98,48 лв./MWh, което е изменение с 39,99%. Потребителите на „ЕВН България Топлофикация“ ще заплащат цена от 137,66 лв./MWh, което е изменение с 38,28%. Цената на „Веолия Енерджи Варна” ЕАД се изменя с 38,88% и става 136,51 /MWh.

Основните причини за по-високите цени на топлинната енергия са четирикратното увеличение на природния газ и двойният ръст на въглеродните емисии. Тези разходи имат най-голям дял като влияние върху крайните цени, отчитат от комисията.

Източник: NOVA

Вижте с колко поскъпнаха токът и парното

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.