Сигнализирай!

Бориславова не се притеснява от разследването на прокуратурата, определи го като политическа акция

Gospodari.com
Gospodari.com
04.07.2022 г.
23
0

Говорителят на кабинета в оставка Лена Бориславова заяви, че не се притеснява от разследването на Софийската градска прокуратура. Тя обаче го определи като "политическа акция" и каза, че е разбрала от медиите за досъдебното производство, пише DIR.bg.

Прокуратурата проверява договор на ББР, свързан с Лена Бориславова

"Не съм официално уведомена от прокуратурата за досъдебно производство срещу мен", каза тя.

"Аз съм спокойна, прокуратурата може да разследва колкото желае. Това граничи с някаква политическа акция, защото аз лично не съм подписвала никакъв договор от името на банката или от името на кантората", каза Бориславова.

БулФото

Тя участва в преговорите по управленската програма на кабинета на "Продължаваме промяната".

Бориславова добави, че няма как да е участвала в сключването на неизгодна сделка, тъй като е била част от консултантски юридически екип, без да има представителни правомощия.

Лена Бориславова: В пленарната зала видяхме преврат (видео)

Бяха отправени и критики към прокуратурата.

"Аз нямам притеснения, но за мен това не е правно обосновано действие", смята Бориславова, която също е юрист.

"Странно е как водят досъдебно производство срещу конкретно лице, тъй като това не съществува в нашето наказателно правораздаване от едно известно време".

"Това, което е знам, е че има досъдебно производство във връзка с договора на кантората, в която работих преди да вляза в политиката. Тя помагаше на новото ръководство на Българската банка за развитие (ББР) да се пребори за вписването му и за изобличаването на първите по-големи кредити, сключени при абсолютно нарушение на всякакви банкови правила".

"Ако досъдебното производство срещу мен отново е във връзка с този договор, което аз не мога да потвърдя, тъй като разбирам единствено от медиите, е странно в какво качество точно аз съм сочена за извършител на това деяние".

"Прокуратурата прилага някакво различно наказателно право от това, което аз съм учила в университета", разкритикува тя обвинението.

"Това е една устойчива опорка. Тя се появи за първи път в жълтите медии, които твърдяха, че аз лично съм получавала хонорара по договора".

БулФото

"Прокуратурата сега доразвива това, което жълтите медии наложиха. Нямам никакви притеснения за този договор. Ако прокуратурата спазва правото и гледа фактите, аз не очаквам негативен развой от това досъдебно производство", допълни Бориславова.

Бориславова: Наши политици и говорители взимат по 4000 лева месечно директно от Москва (видео)

От Софийска градска прокуратура потвърдиха, че наблюдават образувано досъдебно производство за съзнателно сключване от длъжностно лице на неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда за стопанството, предприятието или организацията, което то предствавлява. Това е престъпление по чл. 220, ал. 1 от НК.

А към края на миналия месец самата Бориславова съобщи, че прокуратурата се е самосезирала за договор на ББР. Тя заяви, че все още не е била викана на разпит.

Бориславова не се притеснява от разследването на прокуратурата, определи го като политическа акция

Източник: DIR.bg

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.