Сигнализирай!

Министър Божанов: Facebook няма да спре руската пропаганда без натиск

Gospodari.com
Gospodari.com
06.07.2022 г.
25
0

Министър Божанов: Facebook няма да спре руската пропаганда без натиск - това заяви министърът на електронното управление по време на конференцията "Технологии срещу дезинформацията", в която се включиха журналисти и представители на технологичния сектор. Сред участниците в събитието, организирано от GATE Institute, беше и репортерът ни Виктория Симеонова.

Засилено разпространение на фалшиви новини и злонамерена пропаганда може да се проследи в социалните мрежи у нас през последните години. Именно на него разчитат много политици и "агрегатори" на мнение като социолози, психолози и други често канени в телевизионните студиа експерти.

Божидар Божанов

Министър Божидар Божанов обясни каква е ролята на държавата в борбата с дезинформацията. По думите му пряката намеса чрез спиране на дезинформационните канали и тролските фабрики би се приела като цензура. Ето защо повереното му министерство е подготвило няколко законопроекта, които едновременно да се грижат за свободата на словото, но и да ограничат дезинформацията и пропагандата.

Министър Божанов: Facebook няма да спре руската пропаганда без натиск.

Внимание! Вие бяхте тролнати! (експеримент)

Технологична борба с дезинформацията

Целта на масираните тролски атаки в онлайн платформите е да променят общественото мнение по даден въпрос, каза Никола Тулечки от factcheck.bg.

Те са част от един по-общ инструментариум, с която да влияем на общественото мнение чрез тези социални мрежи. Това е не само публикуване на определен тип информация, но и осигуряване на тишина на другата информация - тоест профили ги карат да се карат с хора, да се държат агресивно с други потребители, общо взето да откажат някой да говори, защото няма да му е приятен икспириънса. И това е част от един по-голям инструментариум за влияние.

Проверката на фактите - роля на журналистите

Макар много журналисти да са забравили, че основна роля на журналистиката е да проверява фактите, участниците в конференцията се обединиха около тезата, че именно журналисти би трябвало да проверяват информацията преди тя да достигне до аудиторията. Ралица Ковачева - главен редактор на factcheck.bg и преподавател във ФЖМК в СУ "Св. Климент Охридски" сподели, че сайтът изпитва трудности при достигане до хората. Често проверките им не успяват да достигнат до толкова потребители, колкото достига дезинформацията. Обикновено причината е в използвания в техните материали език. Той е по-експертен и по-далечен от масовия потребител, обясни още преподавателката.

В крайна сметка изводът от конференцията е ясен - борбата срещу дезинформацията трябва да намеси журналисти и технологични експерти, социолози и власти. Тя е единственият начин да се справим с пропагандата, която ни залива.

Отново напомняме - изпращайте ни всякакви материали, в чиято достоверност се съмнявате. Ние ще ги проверим вместо вас.

Министър Божанов: Facebook няма да спре руската пропаганда без натиск

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.