Сигнализирай!

ЕК призова страните от Общността да намалят потреблението на газ с 15%

Gospodari.com
Gospodari.com
20.07.2022 г.
30
0

ЕК призова страните от Общността да намалят потреблението на природен газ с 15%.

Първо доброволно, а ако се наложи - и принудително пестене на ползвания газ би искала да въведе ЕК, ако се стигне до недостиг. Опасенията от спад в доставките от Русия растат, особено след последното изявление на Путин, пише Deutsche Welle.

Европейската комисия възнамерява да принуди страните членки на Общността да пестят газ, ако количествата му се окажат недостатъчни. Конкретното предложение е за фиксирането на обвързващи цели, ако не се пести достатъчно.

“Опита собственото си лекарство”: Ердоган остави Путин да го чака прав преди срещата в Иран (видео)

Снимка: iStock
Доброволно - с 15 процента по-малко потребление до март

Първоначалната цел на ЕС все пак е да подтикне страните членки към доброволно намаление на потреблението на газ с 15 процента в сравнение с количествата, ползвани през последните пет години - до края на март. Така биха могли да се смекчат проблемите, които биха възникнали при възможно спиране на руските газови доставки. В случай на нужда ЕК би искала да получи специални правомощия, за да може да принуди Европа да вземе по-драстични мерки.

Намеренията на ЕК обаче трябва да получат одобрението на страните членки. Предпоставка за въвеждането на задължителни цели за икономии ще е налице, ако най-малко три държави или самата Европейска комисия се опасяват от извънредна ситуация заради недостатъчни доставки на газ.

В Германия потреблението вече е намалено

През първите пет месеца на годината потреблението на газ в Германия е с 14 процента по-ниско, отколкото през предишната година, бе съобщено от министерството на икономиката. "Дори отчитайки температурния ефект, потреблението на газ пак е с 6,4 процента по-ниско в сравнение с миналата година", става ясно от наличните данни.

През май намалението в потреблението в Германия е било дори 34,7 на сто в сравнение с миналата година.

Ще спре ли руският газ?

Напоследък нарастват опасенията, че след планираната профилактика на "Северен поток-1", която приключва тази седмица, Русия може и да не поднови доставките на газ. Руският президент Владимир Путин предупреди Европа, че може да се стигне до следващо намаляване на подаваните количества.

По думите на Путин, ако Русия не получи ремонтираната в Канада турбина, която е нужна за "Северен поток-1", в края на юли капацитетът на тръбопровода може да спадне и още. "Но нали имаме още едно готово трасе - "Северен поток-2", допълни Путин.

Източник: Deutsche Welle

Видео: NOVA

ЕК призова страните от Общността да намалят потреблението на природен газ с 15 %

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.