Сигнализирай!

ЕС одобри ваксина срещу маймунската шарка

Gospodari.com
Gospodari.com
22.07.2022 г.
22
0

Лекарственият регулатор на ЕС е препоръчал ваксината Imvanex да бъде одобрена и за превенция на маймунската шарка.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) "прие положително становище, препоръчващо разрешението за пускане на пазара на ваксината срещу едра шарка на компанията, IMVANEX, да бъде разширено, за да включва защита на хората от болестта на маймунската шарка", се казва в съобщение на датската биотехнологична компания Bavarian Nordic, цитирано от "Ройтерс" и "Дневник".

Нов случай на маймунска шарка у нас, СЗО обмисля да обяви извънредна ситуация

iStock

Ваксината е единствената, която е получила одобрение за защита от маймунска шарка в САЩ и Канада. Като досега има разрешително за употреба в ЕС само за лечение на едра шарка.

По време на настоящата епидемия от маймунска шарка обаче компанията я е доставила на няколко страни от ЕС за така наречената употреба "не по предназначение". Това е станало възможно, след като местните лекарствени регулатори са одобрили допълнителната употреба на ваксината.

Препоръката на EMA скоро ще бъде отнесена до Европейската комисия за окончателно одобрение, казаха от компанията.

СЗО съобщи през седмицата, че случаите на маймунска шарка вече са надхвърлили 14 хил. Половината от тях са регистрирани в Европа. Европейската комисия купи над 163 хил. от ваксините на Bavarian Nordic, за да ги раздава на желаещите държави.

Източник: "Дневник"

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.