Сигнализирай!

Бившият репортер на "Господари на ефира" Димитър Върбанов бе оневинен за лъжесвидетелстване

Gospodari.com
Gospodari.com
21.09.2022 г.
129
0

Върховният касационен съд (ВКС) оневини бившия репортер на "Господари на ефира" Димитър Върбанов по обвинение за лъжесвидетелство.

Журналистът бе изправен на подсъдимата скамейка, след като в предаването „Господари на ефира“ той и екипът му показаха как в търговски обект във Велико Търново се съхраняват стоки с изтекъл срок на годност с месеци, а Областната дирекция по безопасност на храните не взема никакви мерки. Журналистическото разследване показа как част от негодните стоки се разпространяват в търговската мрежа след преетикетиране.

Съдът оправда Димитър Върбанов, складът все още работи

На 26 септември 2018 г., заради липсата на контрол от институциите, Върбанов и операторите му опитаха да направят проверка в склада за храни. Там имаше стока, поставена под възбрана от ОДБХ. По случая бе образувано досъдебно производство под наблюдението на Районната прокуратура. По време на снимките към екипа бе проявена агресия и опит за физическа саморазправа. Нападението над репортерския екип бе отразено в местни и национални медии.

Впоследствие срещу Върбанов бе повдигнато обвинение, че е давал неверни показания относно случилото се.

Тричленният състав на ВКС оставя в сила присъдата на Великотърновския окръжен съд, с която е отменена частично първоинстанционната присъда на районните магистрати. С нея той е признат за виновен в това, че на 26 септември 2018 г. във Велико Търново като свидетел по досъдебно производство пред старши разследващ полицай устно съзнателно потвърдил неистина. 

Златен скункс за Димитър Върбанов

Решението на районните магистрати е 1 година лишаване от свобода и 3 години изпитателен срок. В протеста се изтъква наличието на съществени процесуални нарушения по анализа на доказателства. Те били и причината за незаконосъобразното оправдание на Върбанов.

ВСК приема протеста за неоснователен. Според състава, за да постанови съдебния си акт, въззивният съд е извършил цялостна проверка на оспорваната присъда.

Мотивът за оневиняването е, че подсъдимият е описал обстановката така, както той лично и субективно я е възприел. Той е предоставил информация за болката, която е усещал по време на разпита, т.е. казаното от него е истина за него.

Официална позиция на "Господари на ефира“ за скандала с репортера Димитър Върбанов

„За да е налице реализиран състав по чл. 290, ал. 1 от НК е необходимо деецът в качеството си на свидетел устно или писмено съзнателно да е потвърдил неистина или да е затаил истина пред съд или друг надлежен орган на властта, каквото в случая подсъдимият не е извършил“, подчертаха върховните съдии.

Източник: DIR.bg

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.