<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111427" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Голяма бълга�...

Съдът оправда Димитър Върбанов, складът все още работи

10 Декември 2021
0 2169

Съдът оправда Димитър Върбанов, складът все още работи, съобщава 24 часа.

След близо 3-годишна съдебна сага телевизионният репортер Димитър Върбанов бе признат за невинен от Окръжен съд – Велико Търново. Делото срещу него бе заведено от прокуратурата след серия от репортажи за склад, в който се съхраняват храни с изтекъл срок на годност.

Журналистът бе изправен на подсъдимата скамейка, след като в предаването „Господари на ефира“ той и екипът му показаха как в търговския обект във Велико Търново се съхраняват стоки с изтекъл срок на годност с месеци, а Областната дирекция по безопасност на храните не взема никакви мерки. Журналистическото разследване показа как част от негодните стоки се разпространяват в търговската мрежа след преетикетиране.

На 26 септември 2018 г., заради липсата на контрол от институциите, Върбанов и операторите му опитаха да направят проверка в склада за храни. Там имаше стока, поставена под възбрана от ОДБХ. По случая бе образувано досъдебно производство под наблюдението на Районната прокуратура. По време на снимките към екипа бе проявена агресия и опит за физическа саморазправа. Нападението над репортерския екип бе отразено в местни и национални медии.

След това, обаче, срещу репортера бе повдигнато обвинение, че е дал неверни показания.

Изтъкнатите мотиви гласяха, че „пред надлежен орган на властта – старши разследващ полицай в Отдел „Разследване“ при ОД МВР – Велико Търново, устно съзнателно е потвърдил неистина, а именно: че бил издърпан до вратата на склад, където е бил блъснат и изхвърлен от склада от собственика му Иван Иванов и друг служител, вследствие на което получил наранявания“.

Делото се гледа от две съдебни инстанции. На 2 декември тази година въззивен състав на Окръжен съд – Велико Търново, обяви Димитър Върбанов за невинен по това обвинение. Решението подлежи на обжалване и протестиране пред ВКС в 15-дневен срок.

„Това беше едно от най-кошмарните неща, които могат да се случат на един журналист. Показваш как в търговската мрежа безпрепятствено се продават храни с изтекъл срок на годност. В това време институциите нехаят. В резултат получаваш обвинение, мярка за неотклонение „подписка“, криминалистична регистрация – снимка с табелка и номер, взимане на ДНК-материал и пръстови отпечатъци. Нищо не може да компенсира стреса за мен и близките ми, както и чувството за несправедливост, което изпитва човек, който се е борил да покаже една нередност на обществото, а получава обвинение от прокуратурата в замяна. В нито един момент, обаче, не съм преставал да вярвам в закона и в това, че за Окръжен съд – Велико Търново, са важни фактите и доказателствата“, коментира бившият репортер на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов.

„Господари на ефира” разкриха склад за хранителни стоки с изтекъл срок на годност във Велико Търново

Междувременно складът, в който се съхраняват и продават храни с изтекъл срок на годност, все още работи. Никой не знае какво се случи с храните с изтекъл срок, които разследването разкри. Нито една от държавните институции не даде задоволителен отговор на въпроса влязоха ли те в търговската мрежа.

След като гръмна скандалът, срещу Димитър Върбанов били образувани три производства.

„Делото, което приключи с оправдателна присъда на втора инстанция, беше за лъжесвидетелстване. В хода на процеса бяха извършени медицински експертизи, които доказаха, че е получил наранявания при изхвърлянето му от склада. По безспорен начин бе доказано, че няма извършено престъпление от страна на журналиста. Паралелно с това срещу Върбанов бе заведено частно дело за клевета. Решението на Окръжния съд по него се очаква всеки момент.

Занимавана бе и Комисията за защита на личните данни, която отхвърли твърденията като неоснователни. Всичко това костваше на клиента ми много нерви, време и уронване на имиджа. Истината бе доказана, но за съжаление с тези съдебни производства се премести акцентът от истинския проблем“, коментира защитникът на Върбанов – адвокат Венцислав Фоти.

Съдът оправда Димитър Върбанов, складът все още работи

Източник: 24 часа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции