Сигнализирай!

Ердоган ще продължи да печата пари и няма кой да го спре (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
02.10.2022 г.
34
0

Ердоган ще продължи да печата пари и няма кой да го спре.

Зад обявената нова политика на "лираизация" на турската икономика от централната банка не се крие някаква особена стратегия. A съзнателен избор на правителството да предпочете растежа, вместо да укроти инфлацията и да спре срива на лирата.

Децата от Метавселената ще заменят истинските до 2050 г.

Ердоган ще продължи да печата пари и няма кой да го спре (видео)

Под натиска на президента Реджеп Ердоган централната банка се е отказала от мисията си за постигане на ценова стабилност. I подобно на всички държавни институции преследва укрепване на властта на президента на изборите през 2023 г.

Това коментира Али Персембе, финансов анализатор и инвестиционен консултант, собственик на persembe.com.

"Има институция, наречена централна банка, но тя не взима решенията. Tе следват заповедите отгоре. A тези заповеди са: "Да наблегнем на растежа, защото идват избори. Забравете за инфлацията". Това означава, че животът на всички, ще бъде много по-труден отколкото предишната година."

Категоричност

"Алергията" на Ердоган към повишаване на лихвите допълнително влошава перспективите за всякакви усилия за справяне с почти 100%-та инфлация.

"Външният дефицит на Турция ще надвиши 100 млрд. долара в края на 2022 г. Хроничният дефицит по текущия баланс ще бъде също на минус. Бюджетът не е здрав, туризмът се развива добре. Но тези пари са вече похарчени. Изборите през 2023 г. означават харчове и правителството ще бъде много щедро в увеличаване на минималните заплати. Също строежи на жилища, кредитите ще бъдат широко допускани."

Всички институции в момента са фокусирани върху изборите и никой не прави нищо по основния проблем за обществото - инфлацията.

"Ще има нужда от много пари. Турската печатница за пари ще работи без прекъсване и това означава повече инфлация." Това прави очакванията за спад в ръста на цените до края на годината необосновани, каза Персембе.

Ролята на банката

"Мисията на всяка централна банка по света е ценова стабилност. С тази политика централните банкери правят всичко освен това - няма никаква ценова стабилност. В цялата страна има недоверие в данните на Националното бюро по статистика, което казва че инфлацията е 80%. Но други групи, които публикуват данни всеки месец, казват че е 180%. Не мисля, че инфлацията ще се промени, защото политиката е такава."

Следващото правителство ще трябва да се справя с тези проблеми - Ердоган няма да промени политиките си, но ще трябва да ги финансира на много по-висока цена. "Ако победи опозицията, тя ще наследи един труп", но все пак ще може да се надява на външни инвестиции заради по-добри отношения със Запада, смята Персембе и добави, че и Ердоган може да промени позицията си спрямо Запада по тази причина след изборите.

Частният сектор

Частният сектор се представя все още добре. Но заради инфлационните условия печалбите им стават все по-слаби. Държавата няма особено опции за подкрепа на бизнеса или национализация, защото тези ресурси вече са изчерпани.

Очакванията за ръст на икономиката са около 5%, но политиката за лихвите и обезценяването на лирата означават, че приходите ще бъдат много по-ниски от предходните две години. Всички очакват лихвите да станат едноцифрени, но това няма особено значение, тъй като негативната реална лихва е 70%, каза Персембе.

"С тази администрация повечето квази-държавни, но независими от държавата институции, изгубиха независимостта си. Всички тези институции получават заповеди от върха. Тази политика се формира в двореца с различни консултанти около Ердоган - за съжаление, полезните действия са все по-малко и по-малко. Тези хора не са квалифицирани... Те искат икономическите колела да се въртят до изборите и ще бъдат много щедри."

Източник: Блумбърг

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.