Сигнализирай!

Ален Аспект, Джон Клаузър и Антон Цайлингер взеха Нобеловата награда за физика

Gospodari.com
Gospodari.com
04.10.2022 г.
29
0

Учените Ален Аспект, Джон Клаузър и Антон Цайлингер получиха Нобеловата награда за физика за 2022 г. за "новаторски експерименти със сложни квантови състояния, в които две частици се държат като една единица и дори когато са далеч една от друга, едната определя какво се случва в другата. Техните резултати разчистиха пътя за нова технология, базирана на квантова информация". Това съобщи шведската Кралска академия на науките.

Сванте Паябо получи Нобеловата награда за медицина (видео)

Академията изтъкна, че откритията започват да намират приложения и изследвания, включващи квантови компютри, квантови мрежи и защитена квантова криптирана комуникация.

Аспект, Клаузър, Цайлингер; Wikipedia

Французинът Аспект работи за университета Paris-Saclay за École Polytechnique в парижкото предградие Палесо. Американецът Клаузър е част от компанията J.F. Clauser & Assoc. в калифорнийския Уолнът Крийк, един от центровете за квантови изчислителни системи. А Цайлингер работи за Университета на Виена.

Тримата споделят Нобеловата награда и паричната сума от 10 милиона шведски крони (916 804 евро).

Това е втората награда, връчена тази седмица. Вчера шведският учен Сванте Паябо получи престижното призвание в сферата на физиологията или медицината.

Източник: Дневник
Видео: Nobel Peace Center

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.