Сигнализирай!

Митрофанова няма да присъства на първото заседание на Народното събрание (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
13.10.2022 г.
28
0

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова съобщи, че руският посланик Елеонора Митрофанова и ръководителят на мисията на Беларус у нас няма да бъдат поканени на първото заседание на новия парламент.

Рашидов: Ако Митрофанова не бъде поканена, това ще е равносилно на война

Мнозинството от политическите партии в новото Народно събрание е подкрепило предложението на "Демократична България". Партията възрази на присъствието им заради руската инвазия в Украйна.

„Получихме подкрепа от „Продължаваме промяната”, ГЕРБ и ДПС. „Възраждане” и БСП възразиха срещу това решение. От „Български възход” по-скоро показаха становище да се придържаме към общата европейска позиция”, уточни Йорданова.

Протоколът изисква на първото заседание на Народното събрание да присъстват представителите на чуждестранния дипломатически корпус. Според ПП и ДБ руският посланик, който е представител на страна агресор, не трябва да присъства на откриването на новия парламентарен сезон.

„Удовлетворени сме, че надделя евроатлантическото мнозинство при вземането на решението - че не следва да се канят посланиците на Русия и Беларус. Считаме, че това ще е правилното решение, което ще вземе администрацията”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Първото заседание на новото 48-о Народно събрание ще се състои на 19 октомври от 9 часа.

Според Конституцията първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител. Тогава депутатите полагат своята клетва. На първото заседание се избират председател и заместник-председатели на парламента.

ЦИК вече обяви имената на новите 240 депутати. Естествено, откази, размествания и трикове с преференциите не липсваха и сега. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново отказа да седне на банката в парламента, макар да беше водач на две листи. Николай Събев от ПП също се отказа да бъде народен представител, но заяви, че остава част от отбора на промяната. Двама в ГЕРБ пък се отказаха от местата си, за да дадат път на лидера на Младежкото обединение на ГЕРБ Георг Георгиев.

Видео: NOVA

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.