Сигнализирай!

Ердоган прие предложението на Путин за газов хъб (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
19.10.2022 г.
21
0

Ердоган прие предложението на Путин за газов хъб и отправи свое към Европа.

"Сега Европа се чуди как да се снабди с енергия през предстоящия зимен период. Слава на Аллах, ние нямаме такъв проблем. Освен това на последната ни среща с г-н Путин се договорихме да създадем газов хъб в Турция. Както той обяви, Европа може да ползва руски газ през Турция", заяви президентът на Турция, цитиран от Reuters.

"Миналата сряда на енергийния форум в Москва Владимир Путин предложи създаването на газов хъб в Турция. Това ще замени загубените обеми от газопровода "Северен поток", каза още той. Това би имало смисъл от икономическа гледна точка и би било много по-безопасно", добави по време на заседание на своята Партия на справедливостта и развитието.

По-късно, по време на срещата с турския си колега, Путин отбеляза, че създаването на хъба ще позволи цените да се регулират спокойно "на нормално, пазарно ниво, без никаква политическа окраска".

Течовете в "Северен поток"

Експлозии са регистрирани в района на течовете при газопровода “Северен поток”

В края на миналия месец бяха регистрирани мощни експлозии в районите на течовете от газопровода “Северен поток” в Балтийско море. Това се случи, след като двата руски газопровода аварираха заради загуби на налягане.

По-късно във вторник Кремъл обяви, че е “изключително обезпокоен” от течовете, открити по газопроводите “Северен поток 1 и 2”. Говорителят на руското президентство Дмитрий Песков заяви, че никаква хипотеза не трябва да бъде изключена. Включително и такава за саботаж.

Кой е отговорен за течовете по “Северен поток”?

По данни на Rystad Energy общият износ на "Газпром” за Европа, включително по "Турски поток", е спаднал до 70-80 милиона кубични метра на ден към септември. През септември 2021 г. този показател е бил 380 милиона кубически метра на ден. Днес делът на Русия в покупките на газ от ЕС не надвишава 10%.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.