<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145820" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ще обяви ли П...

Кой е отговорен за течовете по “Северен поток”?

28 Септември 2022
0 756

Все повече държави и организации стигат до извода, че течовете по тръбопроводите “Северен поток” в Балтийско море са предизвикани умишлено. Те неколкократно бяха определени като “саботаж”, включително от НАТО, пише Дойче веле.

Умишлени действия – те са довели до течовете на газ от тръбопроводите “Северен поток 1” и “Северен поток 2” в Балтийско море, убедени са правителствата на Дания и Швеция. Датските власти са стигнали до еднозначното заключение, че става дума за съзнателни акции, а не за инцидент, каза министър-председателката Мете Фредриксен. Обаче още няма информации кой може да ги е причинил.

Германия разследва саботаж на “Северен поток” след рязко падане на налягането по двата газопровода

Шведската премиерка Магдалена Андершон също спомена саботаж. Нейното правителство обменяло интензивно данни с партньорите от НАТО, с Дания и с Германия.

Измервателните уреди са регистрирали сеизмична активност преди появата на течовете в близост до датския остров Борнхолм. Според сеизмолози тя без съмнение е свързана с експлозиите. Сеизмичните данни показват ясно, че експлозиите са станали във водата, а не в земята под морското дъно, казва шведският сеизмолог Бьорн Лунд пред “Тагесшау”. Респективно не може да става дума за земетресение.

Кой е отговорен за течовете по &#8220;Северен поток&#8221;?
iStock
“Отговорна би могла да бъде само Русия”

Федералният министър на икономиката Роберт Хабек също смята, че това е целенасочено нападение. Междувременно се знаело със сигурност, че “течовете не се дължат на естествено развитие на събитията или на умора на материала, а наистина е имало атаки срещу инфраструктурата”. И председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен поддържа версията за саботажа. Оттам нататък сега било “особено важно” да се разследват инцидентите и да се установи пълна яснота по отношение на причините. Фон дер Лайен заплаши възможните извършители с “най-тежки последствия”. Тя написа в Туитър, че всяко умишлено увреждане на активната европейска енергийна инфраструктура е “неприемливо”. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също смята, че причина за течовете е саботаж – както заяви след среща с датския министър на отбраната Мортен Бьодскоу. Изразените от говорител реакции на Русия до момента са, че нито един вариант не е изключен.

Експлозии са регистрирани в района на течовете при газопровода “Северен поток”

Норвежкият военен експерт Тор Ивар Щрьомен, цитиран от “Франс прес”, казва, че най-вероятното обяснение за течовете е руски акт на саботаж. “Течове на три различни места, отдалечени на голямо разстояние помежду си, могат да бъдат само следствие на саботаж.” При това отговорна би могла да бъде единствено Русия. Течовете от газопроводи са изключително редки, посочва Щрьомен. А и двата тръбопровода “Северен поток” са нови, “Северен поток 2” дори е съвсем нов. При това положение само саботажът може да бъде обяснение.

Кой е отговорен за течовете в “Северен поток”?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции