Сигнализирай!

Асен Василев предложи по две номинации за председател от всяка партия

Gospodari.com
Gospodari.com
20.10.2022 г.
17
0

Опитите да се избере председател на Народното събрание продължават вече втори ден. След първото неуспешно гласуване за деня депутатите излязоха в дълга почивка, а от "Продължаваме промяната" поканиха ръководствата на партиите в парламента на публични разговори, за да може да се намери решение. 

Депутатите не могат да изберат председател на НС вече втори ден

По време на почивката ПП имаха пресконференция. Ето какво каза Асен Василев.

БулФото

"Задкулисните договорки не водят до нищо, очевидно е, че парламентът е в много дълбока криза и цялото политическо развитие на страната е блокирано. То е блокирано защото задкулисните договорки при затворени врати не могат да дадат решение и това се видя много ясно. Единственият начин да се намери решение е да започнем да си говорим пред очите на целия български народ, за да няма нищо скрито-покрито. Когато си говорим пред очите на целия български народ можем да започнем с това какъв председател на НС искаме. Например, някой, който има опит като председател или зам.-председател или юрист, за да не се налага да се учи в движение. Или някой, който има високо обществено доверие, за да не бъде атакуван."

Докато депутатите се караха в НС, Борисов игра мач с “Бистришките тигри”

По негови думи трябва да започне процес, в който партиите да могат да си говорят и да стигнат до решение. А не да говорят на своите избиратели.

Важно е също този процес да е публичен, защото хората нямат доверие на политиците, а политиците нямат доверие един на друг.

"Единственото решение за тази липса на доверие е прозрачност и публичност", каза още бившият финансов министър. В отговор на журналистически въпрос уточни, че предложението на ПП е всяка партия да каже какви са качествата, които иска да притежава председателя на парламента и да номинира някой, не от собствените си редици, а от редиците на другите.

БулФото

"Българското общество ясно вижда, че или трябва да седнем тук да градим консенсус, или иначе няма да се случи нищо. Задкулисните договорки са толкова токсични, че ние не можем да си позволим те повече да се случват", допълни Кирил Петков.Радостин Василев: ГЕРБ са тежко изолирани в Народното събрание (видео)

Припомняме, че вчера ПП оттеглиха своя кандидат Никола Минчев. А днес ГЕРБ последва примера и също оттегли Росен Желязков.

Народното събрание е все още в почивка, но към момента кандидати са издигнали само БСП, "Възраждане" и ДПС.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.