Сигнализирай!

ЕП няма да признава документи за пътуване от незаконно окупираните от Русия територии

Gospodari.com
Gospodari.com
20.10.2022 г.
16
0

ЕП няма да признава документи за пътуване от незаконно окупираните от Русия територии.

Решението на Съвета на ЕС да не признава руски документи, издадени на територии, които според тях принадлежат на Украйна и Грузия, бе подкрепено от членовете на Европейския парламент, пише NOVA.

"ЕП се съгласи да не признава документи за пътуване, издадени от Русия в незаконно окупираните територии на Украйна и Грузия. С 540 гласа "за", 6 гласа "против" и 36 гласа "въздържал се" ЕП одобри мандат за преговори със Съвета на ЕС по законодателно предложение за непризнаване на документите за пътуване за целите на издаването на визи или при преминаването на външните граници на ЕС", се казва в изявление на институцията.

Какво носи военното положение в окупираните украински области

Снимка: Twitter/European Parliament

Подчертава се обаче необходимостта от гаранции. Те са свързани с "правото на всеки да избяга от конфликта в Украйна и да влезе в ЕС по хуманитарни причини".

Руските паспорти, издадени на тези територии, няма да бъдат валидни за получаване на визи или за влизане в Шенгенското пространство. Това решиха по-рано посланиците на ЕС.

Предстои Европейският парламент и Съветът на ЕС трябва да постигнат съгласие по окончателния вид на законодателството. То ще влезе в сила след публикуването му в Официалния вестник на Европейския съюз.

На 30 септември Москва обяви окупираните украински региони за свои. Това са Донецка и Луганска народни републики, както и Запорожка и Херсонска области.

Западните страни отхвърлиха незаконното действие, а междувременно Украйна си възвърна над 600 населени места от Херсонска област.

Дни по-късно, на 19 октомври, руският президент Владимир Путин подписа указ, с който обяви, че четирите незаконно анексирани региони са във военно положение.

Съгласно руското законодателство, президентът е длъжен незабавно да уведоми Съвета на Руската федерация и Държавната дума за въведеното военно положение.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.