Сигнализирай!

Отново хилядни протести в Будапеща срещу Орбан (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
24.10.2022 г.
15
0

Отново хилядни протести в Будапеща срещу Орбан.

Масовата протестна вълна в Унгария започна преди около два месеца. Демонстрантите настояват за по-високи учителски заплати, за учебни програми, свободни от идеология, както и за право на преподавателите на стачка. Те искат и ограничаване на нарастващата инфлация, която подкопава доходите.

Хиляди протестираха в Будапеща срещу образователната политика на Орбан (видео)

„Всички мои колеги живеят със спестяванията си, които не знам как успяхме да спестим“, каза учителката по математика Ева Мегясай, предава Reuters.

https://twitter.com/HartmannTamas/status/1584202013142753281

Според унгарския учителски синдикат през последните седмици преподавателите са провели общо 147 протеста в 61 града в страната. Последните официални данни сочат, че незаетите работни места за преподаватели в началните и средните училища се е увеличил от 7000 през 2014 г. до 35 000 през 2019 г.

Неделният протест в Будапеща е бил насочен и срещу правителствения контрол върху държавните и голяма част от частните медии. И срещу добрите отношения на Орбан с руския президент Владимир Путин.

Унгарският министър-председател се представя като защитник на християнството както в Унгария, така и в Европа. Той се стреми да наложи националистическо съдържание в училищната система. Премиерът дори стигна дотам да направи завоалирано сравнение между съветските войски, атакували Унгария по време на революцията от 1956 г., и днешните институции на ЕС, пише OFFNews.

https://twitter.com/eikotoda/status/1584482507239862272

Писателят и дипломат Илиян Василев коментира темата за поредния протест в Унгария. В публикация във Facebook Василев посочва, че автокрацията струва все повече и унгарците ще трябва да избират или демокрация, или Орбан.

https://www.facebook.com/IlianDraVassilev/posts/pfbid0dAXX7rTtUhvFXqxcmZNzvdKkZaGiWoxBpiVAoMeZbtPmgLc91FFEJFXt4YBUVp5yl

„Защо централните медии премълчават този вчерашен протест срещу Орбан? Над 50 хиляди души са протестирали. Още по-лошо е, че никой не анализира катастрофата в Унгария заради свръхпопулизма на Вожда, който струва все по-скъпо  и макроикономическите индикатори светят в червено“, пише Василев.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.