Сигнализирай!

ПП внесе проектозакон за намаляване на цените на горивата

Gospodari.com
Gospodari.com
08.11.2022 г.
20
0

Продължаваме промяната (ПП) внесе проектозакон за намаляване на цените на горивата в Народното събрание (НС) вчера. С това предложенията вече стават няколко, след тези на ГЕРБ-СДС и служебния кабинет.

Разликите между различните проекторешения

Проекторешението на ПП се доближава до това на ГЕРБ-СДС, но силно се различава от това на служебното правителство. Методиката им влиза в конфликт с политиката на служебния кабинет заради износа на горива, добити от руски петрол. Припомняме, че кабинетът "Донев" готви ново решение. То има за цел да отмени това на кабинета "Петков" и да позволи износ на такива горива след 5-ти декември.

Изземане на печалбите на “Лукойл” е сред мерките за понижаване цените на горивата (аудио)

Именно на тази дата влиза в сила решението на Европейската комисия (ЕК). То ще позволи на "Лукойл Нефтохим", като изключение, да работи с руски петрол до края на 2024 г. Рафинерията няма технологична възможност да обработва друг вид петрол. Според решението на ЕК България може да се снабдява, а не да продава внесения руски петрол на други държави. В решението на Съвета на ЕС за пакета санкции срещу Русия обаче не е изрично упоменато, че не могат да се препродават горива, получени в страните след преработката на руски нефт.

Според служебния кабинет начинът да се смъкнат цените на горивата не е като се спира износът за трети страни.

iStock

Според ПП дерогацията няма да бъде усетена от потребителите. Те предлагат Министерският съвет (МС) да разработи и изпълни план с конкретни мерки за прилагането ѝ.

"С оглед осигуряване на пълни постъпления от данъка върху печалбите от дейността по преработка и продажба на горива от суров петрол дерогацията следва да се предостави само на дружества, които са регистрирани в България или имат място на стопанска дейност в страната". Това посочиха от "Продължаваме промяната".

ГЕРБ и служебният кабинет предлагат варианти за по-евтино гориво

Предложението на "Продължаваме промяната"

Политическата формация предлага следните четири мерки:

  • Да се въведе режим за проследяване на горивата и нефтопродуктите, произведени на територията на България от руски суров нефт. Той гарантира изпълнение на дерогацията, предоставена на страната с цел произведените от руски суров нефт горива и нефтопродукти да се продават само на българския пазар.
  • Считано от 5 декември, МС да разреши изпълнението до 31 декември 2024 г. на договори, сключени преди 4 юни 2022 г., или на допълнителни договори, свързани с купуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход от Русия или изнасяни от Русия, единствено в полза на дружества с регистрация или стопанска дейност в България, които внасят в страната такива стоки с цел преработка и/или продажба от свое име и за своя сметка.
  • С цел намаляване на високите цени на горивата в България Министерският съвет да предприеме действия за незабавно въвеждане на мерките от Глава III на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 г. по повод спешна намеса за справяне с високите цени на енергията, с оглед облагане с допълнителен данък на свръхпечалбите както за 2022 г., така и за 2023 г. от дейностите в отраслите на суровия нефт и нефтопреработването в България.
  • Данъчните приходи, генерирани от облагане на свръхпечалбите от дейността в сектора, да бъдат използвани за мерки за финансова подкрепа на физическите лица - крайни потребители на горива.

ГЕРБ-СДС също предлагат облагане на свръхпечалбите, но ПП се противопоставиха. Формацията на Петков и Василев заявиха, че няма как швейцарска компания да бъде законово облагана в България.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.