Сигнализирай!

Politico: Запознайте се с новата военна суперсила на Европа - Полша

Gospodari.com
Gospodari.com
22.11.2022 г.
17
0

Politico излезе с анализ, озаглавен "Запознайте се с новата военна суперсила на Европа - Полша". Вижте какво пишат в изданието:

Когато ракета падна в полско гранично село миналата седмица, убивайки двама души, вината веднага бе прехвърлена на Русия. Някои европейски лидери се притесниха как ще реагира дясното правителство на Полша. Дългогодишното недоверие на Полша към всичко руско и дълбоката антипатия на сегашното правителство към Москва предизвикаха загриженост от Брюксел до Берлин, че Варшава може да вземе прибързани решения.

Вместо да изпусне нервите си обаче, Варшава запази хладнокръвие и се държа стоически. Полша постави въоръжените си сили в бойна готовност, но запази барута си сух, докато не стане ясно какво се е случило. В крайна сметка стана ясно, че това е ракета за противовъздушна отбрана, изстреляна от Украйна в защита от руските атаки.

Това спокойствие бе породено от една проста реалност, която от години подминава по-голямата част от Европа - Полша разполага с може би най-добрата армия в Европа. И военната ѝ мощ тепърва ще се засилва.

Конвенционалната война не е от миналото: Полша се оказа права

Полша бе една сред малкото страни в ЕС, които отказаха да повярват, че конвенционалните войни са нещо от миналото. Параноята ѝ по отношение на Русия послужи в това решение. Тя се оказа право и сега е напът да се превърне в държавата с най-мощните сухопътни сили на ЕС.

„Полската армия трябва да бъде толкова мощна, че да не се налага да се бие само поради силата си“. Това заяви премиерът Матеуш Моравецки в навечерието на деня на независимостта на Полша.

Високопоставен служител на американската армия в Европа отбеляза, че „Полша се превърна в нашия най-важен партньор в континентална Европа“. Той подчерта решаващата роля, която Полша изигра в подкрепата на Украйна и в укрепването на отбраната на НАТО в Балтика.

Може ли НАТО да разчита на България, Румъния и Полша?

Докато Германия, традиционният съюзник на САЩ в Европа, остава ключова като логистичен център, безкрайните дебати на Берлин за това как да възроди своята армия и липсата на "стратегически прелом" (Zeitenwende) възпрепятстват ефективността ѝ като партньор.

През цялото това време Полша не се бави, а прави значителни инвестиции. Варшава не спира да инвестира в превъоръжаване. Според планове на властите разходите могат да достигнат над 110 млрд евро (524 млрд. злоти) до 2035 г.

Междувременно, Германия изглежда приветства военната експанзия на Полша въпреки напрежението между двете страни. Берлин гледа на Полша като на буфер, отделящ я от руската сфера на влияние. С колкото повече военна мощ разполага Полша, толкова по-безопасна ще бъде Германия.

Полша вдига ограда край Калининград

Военната мощ на Полша

Полският министър на отбраната. Мариуш Блашчак, обеща през юли тази година, че страната му ще разполага с "най-мощните сухопътни сили в Европа". Това обещание е напът да се сбъдне.

iStock

Полша вече разполага с повече танкове и гаубици от Германия. Целта е до 2035 г. полската армия да се удвои до 300 000 военнослужещи. Към днешна дата Берлин разполага със 170 000 военнослужещи. В Германия опитите да представят службата привлекателно не са така успешни. Полша обаче няма такъв проблем.

"Поляците имат много по-положително отношение към армията си, отколкото Германия, защото им се е налагало да се борят за свободата си", казва Густав Гресел, бивш австрийски военен и изследовател на сигурността. Той работи в Европейския съвет за външни отношения: "Във военните среди никой не поставя под съмнение качеството на полската армия."

Вътрешнополитически проблеми

Друг е обаче въпросът дали военната мощ на Полша ще се превърне в политическо влияние в Европа. Досега това не се е случило. Това е до голяма степен защото центристките сили, които доминират в ЕС, нямат доверие на правителството на Полша. Във Варшава властта е в ръцете на националистическата Партия на закона и справедливостта (PiS).

„Полша се бори с политическа тежест поради вътрешните си конфликти“, отбеляза Гресел. Той посочи вътрешнополитическите и дори вътрешнопартийни борби в PiS относно посоката на развитие на страната. Изглежда необходимостта от укрепване на армията е единственото нещо, около което разногласните политически партии в Полша могат да се обединят.

Макар опасенията на Варшава за Русия да стимулират този тласък, Полша се тревожи и за надеждността на Вашингтон. За разлика от ЕС, Полша е притеснена от факта, че Доналд Тръмп може и да не се върне на президентския пост. Макар сътрудничеството между американските и полски военни да се задълбочава в контекста на войната в Украйна, властта във Варшава подходжда с недоверие към Джо Байдън. По време на кампанията си настоящият американски президент определи управлението на Полша като "тоталитарно".

Полша отзовава 45 руски дипломати заради шпионаж, един от тях е задържан

Неочаквани партньори - Сеул и Варшава

През пролетта Полша подписа договор на стойност 4,9 млрд. евро за 250 танка "Ейбрамс" от САЩ. С тази сделка се цели бърза замяна на 240-те танка от съветската ера, изпратени в Украйна. Полските военновъздушните сили са оборудвани с американски F-16. През 2020 г. Варшава подписа и сделка за 32 изтребителя F-35 на стойност 4,6 млрд. долара. Сделка с Италия за хеликоптери Leonardo на стойност почти 1,7 млрд. евро предвижда такива да се произвеждат на територията на Полша.

iStock

В оръжейните сделки Варшава обаче се обърна към друг неочакван доставчик - Южна Корея. Досега от Сеул са поръчани оръжия на стойност между 10 и 12 млрд. долара. Това пише Мариуш Целма, редактор и анализатор в Nowa Technika Wojskowa, сайт за новини и анализи в областта на военните технологии.

"Нито една западна държава не иска да увеличи военните си сили толкова много и толкова бързо. Който и да получи оръжейните сделки на Полша, го очакват десетилетия наред ползи, защото трябва да се поддържа и ремонтира оборудването". Това пише анализаторът в полската медия.

Обтегнатите отношения на ЕС и Полша

Южна Корея е привлекателна с по-евтиното си военно оборудване. Американските и европейските алтернативи са по-скъпи и производството им отнема повече време. Покупките са, разбира се, удар под кръста за мечтите на френския президент Еманюел Макрон. Френският президент желае „стратегическа автономия“, където Европа е в състояние да се защитава с домашни (и най-вероятно френски) оръжия.

iStock

Полските лидери обаче не крият, че натискът на Европа за противоречивите съдебни реформи и други въпроси също е изиграл роля в избора на Сеул като партньор.

„Готови сме да купуваме оръжия в други страни от ЕС, но те трябва да спрат войната си срещу Полша“. Това заяви председателят на PiS Ярослав Качински по-рано този месец. „Готови сме да раздаваме сделки и пари, но не и когато ни се казва, че в Полша няма върховенство на закона.“

Полша и Германия напълно ще “дерусифицират” икономиките си

В случай, че дойде нов кабинет на власт, военната експанзия ще трябва да бъде преоценена

Мнозина подозират, че кабинетът на партията прави военните инвестиции с перспектива за националните избори през следващата година. PiS постепенно губи доверието на електората в проучванията на общественото мнение.

В случай, че дойде ново правителство на власт, то ще трябва да преоцени възможността на Полша да финансира подобна военна експанзия. Въпреки стабилната икономика на Полша през последните няколко години, подобни военни разходи са безпрецедентни и със сигурност ще натоварят бюджета на страната.

Видео: CRUX

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.